Hetaril-substitue tiyazolidin-4-on sentezleri
The Synthesis hetaryl-substituted thiazolidine-4-on
- Tez No: 79093
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ KABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: İminler, Kinolin-2-karboksaldetod, Halkalanma, Tiyazolidinon, Biyolojik aktivite, Imines, Quinoline-2-carboxaldehyde, Cyclization, Thiazolidinone, Biological Activity. VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Biyokimyasal ve farmasötik olarak incelenmeleri nedeniyle konjuge heterohalkalı bileşikler ve türevleri organik kimyanın en önemli sınıflarından birini oluşturmaktadır. Tekstil endüstrisinde boyarmadde olarak kullanılmalarının yanı sıra antibiyotik, antibakteriyal, antileukemik antimalaryal, antiparasitikal, antifungal, diuretik, organoleptik, tuberkulosidal ve analjezik gibi biyolojiksel aktiviteleri nedeniyle kükürt ve azot içeren heterohalkalı bileşikler, özellikle çağımızın son yirmibeş yılında ilgiyi üzerlerine çekmiş bulunmaktadır. Yukarıda belirtilen önemlerinden ötürü, bu çalışma tıbbi özelliklere sahip olabilecek bileşikler sınıfına katkıda bulunabilmek amacıyla planlanmıştır. Bu nedenle, ilk olarak, bazı substitue aromatik aminlerin kinaldinin yükseltgenmesinden hazırlanan kinolin-2- karboksaldehid ile kondenzasyon reaksiyonundan çeşitli iminler (Schiff bazları) elde edilmiştir, ikinci aşamada, bu Schiff bazları sırasıyla tiyoglikolik asid ve tiyolaktik asid ile muamele edildiğinde kondezasyonu takiben halka kapanması gerçekleşerek kinolil- substitue 4-tiyazolidinonlar oluşmuştur. Son olarak, sentezlenen yeni bileşiklerin yapısı ultraviyole, nükleer magnetik rezonans ve kütle spektral verileriyle aydınlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Conjugated heterocyclic compounds and their derivatives form one of the most important class of organic chemistry because of their biochemical and pharmaceutical investigations. Especially in the last quarter of our century, nitrogen and sulphur containing heterocyclic compounds have been found to draw attentions due to their biological activities such as antibiotic, antibacterial, antileukemic, antimalarial, antiparasitical, antifungal, diuretic, organoleptic, tubercluocidal and analgesic besides their uses as dyestuffs in the textile industry. Due to the above mentioned importances, this research was planned in order to make contributions to the class of compounds having medicinal property. Therefore, firstly, various imines (Schiff bases) have been obtained by the condensation reaction of some substituted aromatic amines with quinoline-2-carboxaldehyde prepared from the oxidation of quinaldine. In the second step, these Schiff bases were treated with thioglycolic acid and thiolactic acid, respectively, which by undergoing condensation followed by ring closure reaction resulted in the formation of quinolyl-substituted 4-thiazolidinones. Finally, the structures of the newly synthesized compounds have been determined and characterised by their ultraviolet, infrared, nucleer magnetic resonance and mass spectral data.