Azot ve kükürt içeren beş üyeli halka sistemlerinin hetaril-schiff bazlarından sentezi
The Synthesis of the five membered ring system containing nitrogen and sulphur atoms from the hetaryl-schiff bases
  1. Tez No: 79101
  2. Yazar: ÇİĞDEM YOLAÇAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NÜKET ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik Aktivite, Halka Kapanması Reaksiyonları, Kinolin-8- karbaldehid, Schiff Bazları, 4-Tiyazolidinonlar
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Son yıllarda yapılmakta olan biyokimyasal ve farmasötik amaçlı araştırmalar, fonksiyonlu gruplarının ve içerdikleri substituentlerin etkileri de göz önünde bulundurularak özellikle konjuge ve heteroatom içeren sistemler üzerinde yoğunlaştınlmaktadır. Yapılan kaynak çalışmaları sonucunda, azot ve kükürt içeren heterohalkalı bileşiklerin antibiyotik, diüretik, organoleptic tuberkulostik, antileukemik, antimalaryal, antibakteriyal, antiparasitikal, antifungal ve ağrı kesici gibi tıbbi açıdan önemli kimyasal maddelerin hazırlanmasında kullanılan yararlı bileşikler olduğu saptanmıştır. Gerekli literatür araştırmaları tamamlandıktan sonra hazırlanan bu çalışmada, heterohalkalı ve konjugasyona sahip kinolin-8-karbaldehidden çeşitli Schiff bazları hazırlandıktan sonra bu bileşiklerin kükürt içeren uygun reaktiflerle verebileceği halka kapanması reaksiyonları sonucunda, düşünülen tiyazolidinon türevlerinin elde edilmesine çalışılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin UV, İR, lH NMR, 13C NMR, MS ve X-ray verilerinden yararlanılarak yapılan aydınlatıldıktan sonra biyolojik aktivitelerinin ölçülmesi için Almanya'daki Agrevo-Hoechst firması ile işbirliğine gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The recent biochemical and pharmaceutical investigations have been focused especially on the conjugated and heteroatom containing systems since the effects of their substituents and their functional groups are important. After a long literature survey, it has been determined that the heterocyclic compounds containing nitrogen and sulphur were very useful in the preparation of chemical compound such as antibiotic, diuretic, organoleptic, tuberculosis, antileukemic,antimalarial, antibacterial, antiparasitical, antifungal and analgesic, which are medically important. In this study, the various Schiff bases have been prepared from the quinoline-8- carbaldehyde containing heterocyclic structure and conjugation, and these products have used in obtaining the expected thiazolidinones derivatives after the cyclization reactions with the suitable reagents. After the clarification of the structure of the synthesised new compounds by their UV, IR, XH NMR, 13C NMR, MS and X-ray results in order to determine the biological activities has been collaborating with various organizations especially the Agrevo-Hoechst at Germany. Keywords : Biological Activity, Quinoline-8-carbaldehyde, Ring-Closure Reactions, Schiff Bases, 4-Thiazolidinones VI