Venedik Taciri oyunundaki Shylock karakteri üzerinden tiyatroda öteki olma
Being the other in the theater through the character of Shylock in the Merchant of Venice
  1. Tez No: 790960
  2. Yazar: BURHAN GENÇKOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA KAPAN EZİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Öteki, Shylock, Shakespeare, Theatre, Other (the“other”), Shylock, Shakespeare
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tolstoy'un sanatı ve özellikle tiyatroyu tanımlarken ifade ettiği gibi tiyatro bir yanılsama sanatıdır. Oyuncu bir karakter yaratırken bir yanılsama yaratmak için ötekinden faydalanır. Aristoteles ise insanın taklitten hoşlandığını öne sürer. Taklit edebilmek için bir başka unsura da gerek vardır. Bu da doğal olarak bir ötekiyi ortaya çıkarır. Öteki, sanatın her alanında yer alan, sanatçının faydalandığı en önemli taklit unsurudur. Bilindiği üzere, öteki olmadan sanat olmaz. Öteki, bazen taklit edilen sanat eseri, bazen de sanat eserini değerlendiren katılımcı veya seyircidir. Bu durum, bütün kavramların birbiri ile bütünleşik bir halde olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada, öteki kavramından yola çıkılarak, William Shakespeare' in Venedik Taciri oyunundaki Yahudi Tefeci Shylock karakteri üzerinden, tiyatroda öteki olma kavramı incelenmiştir. Ayrıca; farklı öteki olma kavramları, oyunun ortaya çıktığı dönemin koşulları, oyunun hikayesi ve oyundaki Shylock karakterinin dini, ahlaki yapısı ve adalet anlayışı üzerinden çeşitli kaynaklardan faydalanılarak anlatılmıştır. Çalışmanın amacı ise; William Shakespeare' in Venedik Taciri oyunundaki Yahudi Tefeci Shylock karakteri üzerinden, öteki olma kavramının tiyatrodaki yerini ortaya çıkartmak ve bu bağlamda alanda çalışma yapacak olanlara da kaynak oluşturması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Theatre is an art of illusion just as Tolstoy described in his definition of art and especially theatre. During the creation of the character, the actor benefits from the“other”in order to create that illusion. As for, Aristo claims that humankind enjoys Imitation. You need“another”element for imitation and this naturally brings out the“other”. The“other”is the most important imitation element that the artist benefits from and that exists in all forms of art. As it is known, there isn't any art forms without the“other”. The other is sometimes the imitated artwork and sometimes the participant or audience that evaluates that art piece. This situation shows us that all of these terms are in an integrated structure with each other. In this study, starting from the concept of the“other”and over the character of Jewish Pawnbroker Shylocke in Shakespeare's Merchant of Venice, the“other”concept in theatre is examined. Also, different forms of“being the other”are told by using different sources through the conditions of the time that the play takes place, the plot of the play and religion, moral structure, sense of justice belonging to the character, Shylocke. The purpose of the study is to point out the status of“other”in theatre over the character of Jewish Pawnbroker Shylock within William Shakespeare's Merchant of Venice.