Coğrafyanın inanç bağlamında insan ve toplum davranışlarına tesiri
The effect of geography on human and social behaviors in the context of faith
  1. Tez No: 791028
  2. Yazar: DERYA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Din, Felsefe, Geography, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Din, Düşünce, İnanç, İnsan, Yaşam, Faith, Geography, Human, Life, Religion, Thought
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın konusu, coğrafyanın inanç bağlamında insan ve toplum davranışlarına tesirinin araştırılmasıdır. Bu kapsamda hem Türkiye'de hem de dünyada insanların üzerinde yaşadıkları coğrafyanın inançlara, geleneklere, düşüncelere, davranışlara ve kişilerin fizikî, karakteristik yapılarına nasıl bir etkisinin olduğunun ortaya konulmasıdır. Coğrafya ve inanç arasındaki ilişki sosyoloji, etnoloji veya antropoloji gibi sosyal bilimlerin çeşitli disiplinleri ile ilgilidir. Bu nedenle birçok kaynaktan elde edinilen bilgiler ışığında çalışmada asıl ilişkilendirilecek kısım ''felsefe'' disiplini açısından bir değerlendirme yapılması ve bu konuyla ilgili çeşitli verilerin felsefî bir yorumlanmasından söz etmektir. Çalışmada ileri sürülen ana fikir coğrafyanın inanç aracılığıyla insan ve toplum davranışlarına bir etkisinin olduğunun savunulmasıdır. Bu etkilerin neler olduğunu ifade etmek için konuyu destekleyen örnekler sunulmakta ve bu ise felsefe disiplini ile ilişki kurularak yapılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to investigate the effect of geography on human and social behavior in the context of belief. In this context, it is to reveal how the geography on which people live both in Turkey and in the world has an effect on beliefs, traditions, thoughts, behaviors and physical and characteristic structures of people. The relationship between geography and faith relates to various disciplines of the social sciences such as sociology, ethnology or anthropology. For this reason, in the light of the information obtained from many sources, the main part of the study is to make an evaluation in terms of the discipline of“philosophy”and to talk about a philosophical interpretation of various data on this subject. The main idea put forward in the study is to argue that geography has an effect on human and social behavior through belief. In order to express what these effects are, examples supporting the subject are presented and this is done by establishing a relationship with the discipline of philosophy.