Türk kamu diplomasisinde yunus emre enstitülerinin kültürel diplomasi faaliyetleri: Pakistan, Malezya, Sırbistan ve Makedonya örnekleri
Cultural diplomacy activities of yunus emre institutes in turkish public diplomacy: examples of Pakistan, Malaysia, Serbia and Macedonia
- Tez No: 791032
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ALİ UĞUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Diplomasi, Uluslararası İlişkiler, Yunus Emre Enstitüleri, Cultural Diplomacy, International Relations, Yunus Emre Institutes
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmanın temel gayesi, Türk kamu diplomasisinin bir alt disiplini olan kültürel diplomasi faaliyetini incelemektir. Türk dış politikasında gittikçe fazla yer edinen kamu ve kültürel diplomasi faaliyetleri bir kurum üzerinden, sahadaki veriler ile desteklenerek irdelenmiştir. Onlarca ülkede faaliyet gösteren Yunus Emre Enstitülerinden, Türkiye'ye yakın ve uzak dört ülke seçilerek, bu ülkelerde eğitim alan öğrencilerden doğrudan veriler alınarak anket çalışması uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler geçerlilik ve güvenirlik testlerinden geçirilerek çeşitli analizlere tabi tutulmuştur. Bu analizler sonucunda hipotezlerde ortaya atılan tezler test edilmiştir. Bu testlere göre Türkiye'nin farklı coğrafyalarda kültürel diplomasi faaliyetleri yürütmesi Türkiye lehine olumlu algılar oluşturmaktadır. Yunus Emre Enstitüleri'nin faaliyette bulunduğu ülkelerde sadece Türkçe öğretmekle kalmayıp, Türkiye'ye yönelik olumsuz algıları azalttığı, aynı zamanda Türkiye'ye yönelik ilgi, alaka ve merakın arttığı anket sonuçlarından anlaşılmaktadır. Bu tez çalışması ile doktora düzeyinde doğrudan sahadan elde edilen veriler olması münasebetiyle, aynı zamanda uzak coğrafyalara ulaşması nedeniyle bir ilk özelliği taşımaktadır. Yapılan bu çalışma ile kültürel diplomasi literatürüne hem teorik hem de pratik katkı sağlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the cultural diplomacy activity, which is a sub-discipline of Turkish public diplomacy. Public and cultural diplomacy activities, which are increasingly taking place in Turkish foreign policy, have been examined through an institution, supported by field data. Four countries close and far away from Turkey were selected from Yunus Emre Institutes operating in tens of countries, and a survey study was conducted by directly obtaining data from students studying in these countries. The data obtained from the questionnaires were subjected to various analyzes by passing validity and reliability tests. As a result of these analyzes, the theses put forward in the hypotheses were tested. According to these tests, Turkey's carrying out cultural diplomacy activities in different geographies creates positive perceptions in favor of Turkey. It is understood from the survey results that Yunus Emre Enstitüsü not only teaches Turkish in the countries where it operates, but also reduces negative perceptions towards Turkey, but also increases interest, relevance and curiosity towards Turkey. This thesis is a first for the doctoral level, since it is the data obtained directly from the field, and also because it reaches distant geographies. With this study, it has been tried to contribute both theoretically and practically to the cultural diplomacy literature.