Miyoplarda kontakt lens ile gözlük camının füzyon amplitüdü açısından karşılaştırılması
Comparison of contact lenses and spectacles in terms of fusion amplitude in myopic patients
  1. Tez No: 791303
  2. Yazar: SUZAN DOĞRUYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN FATMA BAŞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diverjans, Gözlük camı, Kontakt lens, Konverjans, Verjans, Divergence, Spectacles, Contact lens, Convergence, Vergence
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Kontakt lens ve gözlük camı ile konverjans, diverjans ve vertikal verjans füzyon amplitüdlerini ölçerek; füzyon amplitüdü genişliği açısından birbirlerine üstünlük sağlayıp sağlamadıklarını araştırmak. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamına yaşları 20-40 arasında değişen, refraksiyon kusuru dışında patolojik bulgusu olmayan, her iki göz ile tam gören, anizometropisi olmayan, sferik refraksiyonu -1,00 ile -5,50 D arasında değişen, silindirik refraksiyonu 0,50 D'yi aşmayan, prizma örtme testiyle 5 prizm diyoptriden fazla kayması olmayan 40 gönüllü alındı. Olguların gözlükle ve kontakt lensleriyle sırasıyla yakın ve uzak mesafede (0,33 metre ve 6 metre) konverjans, diverjans ve vertikal verjans amplitüdleri ölçüldü. Bulgular: Hem sağ hem sol gözlerde gözlük camı ortalama değerleri kontakt lens ortalama değerlerinden anlamlı olarak daha yüksekti (p0,05). Altı metre mesafeden yapılan füzyonel konverjans amplitüdleri ölçümlerinde ise, gözlük camı ile kontakt lens arasında, gerek füzyon kırılması gerekse füzyon restorasyonu açısından farklılık bulunmadı (p>0,05). Benzer şekilde, 6 metre ve 0,33 metreden yapılan füzyonel diverjans amplitüdleri ölçümlerinde gözlük camı ile kontakt lens arasında füzyon kırılması ve füzyon restorasyonu açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Füzyonel vertikal verjans amplitüdleri ölçümlerinde 6 metre ve 0,33 metrede füzyon kırılması noktası gözlük camı ile kontakt lens arasında farklı bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Füzyon restorasyonunun yakına bakışta gözlükle kontakt lense oranla daha yüksek olması miyoplarda gözlük camının tabanı içerde prizmatik etkisine bağlanabilir. Bu sonuçlar eşliğinde klinik uygulamalarda, ekzoforyayla ilişkili konverjans zayıflığı olan olgularda semptomların azaltılmasında gözlüğün kontakt lense üstünlük sağlayacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare contact lenses and spectacle lenses with respect to fusion amplitude width by measuring convergence, divergence and vertical fusional vergence amplitudes. Material and Method: A total of 40 volunteers aged between 20-40 years who had no pathological findings except for refractive error, anisometropia or a deviation greater than 5 prism diopter on prism cover test, and who had normal vision in both eyes, and a spherical refractive error ranging between -1.00 and -5.50 D, and a refractive cylinder less than ±0.50 D were enrolled in this study. Convergence, divergence and vertical vergence amplitudes were measured in near and far distances (0.33 m ve 6 m) with both spectacles and contact lenses. Results: The mean diopter of the spectacle lenses was significantly higher than that of the contact lenses in both left and right eyes (p0.05). Vertical fusion ampitudes measurements at 0.33 m and 6 m yielded no significant differences between spectacles and contact lenses with regards to fusion break point (p>0.05). Conclusion: The only significant difference between the spectacle lens and the contact lens in terms of fusion amplitude was that the fusion restoration was higher with the spectacle lens at 0.33 m, which could be attributed to participants' being myopes and the base-in prismatic effect of the spectacle lens. In light of these findings, spectacles appear to be superior to contact lens in terms of alleviating symptoms in patients with convergence insufficiency due to exophoria in clinical practice.