Bazı mantar miselyumlarından yalıtım malzemeleri üretimi üzerine bir araştırma
A research on the production of insulation materials from some fungi mycelia
- Tez No: 791309
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI HALİL BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mühendislik Bilimleri, Biology, Biotechnology, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Misel, Kompozit Malzeme, Mantar, Miselyum Malzeme, Misel Yalıtım, Mycelium, Composite Material, Mushroom, Mycelium Material, Mycelial Insulation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, birçoğu petrol türevli olan yalıtım malzemelerine, alternatif olabilecek, miselyum tabanlı, çevreci yalıtım malzemelerinin üretilebilirliğinin araştırılmasıdır. Materyal ve Yöntem: Araştırmada materyal olarak Aydın İli'nden toplanılan Ganoderma sp, Schizophyllum commune mantarları ve Denizli Agroma Mantar şirketinden edinilen Pleurotus ostreatus hazır miseller kullanılmıştır. Test numunelerin hazırlanması için mantar üretim çadırı ve iklimlendirme otomasyon sistemi kurulmuştur. Test numunelerinin üretiminde kullanılmak üzere 3 boyutlu yazıcıda numune boyutlarına uygun kalıplar hazırlanmıştır. Yöntemimizde miselyum gelişimi için substrat olarak buğday sapı, mısır sapı ve pamuk sapı gibi tarım artıkları ile çalışılmıştır. Substratlar miselyum materyal üretiminde kullanılmıştır. Tarım artıklarına miselyum inoküle edilmiş ve 27 ℃'de %60-80 nemli ortamda 14 gün inkübasyon sonrasında kalıplama yapılmış ve 7 gün daha inkübasyona devam edilmiştir. Sonrasında kalıptan çıkarılan numuneler 70 ℃'lik pasteur fırınında 8 saat kurutulmuştur. Materyal üretildikten sonra basma, çekme, eğilme, ısıl iletkenlik testleri ve FTIR analizi yapılmıştır. Bulgular: Denemeler sonunda substrat olarak buğday sapı, sıcaklık olarak 27 ℃, nem olarak % 60-80 optimum olarak belirlenmiştir. En iyi inokülum miktarını belirlemek için malt ekstrakt agar içeren petride miselyum geliştirildikten sonra buğday sapı içeren kompost ortamına, petrinin ½'si ve ¼'ü gibi çeşitli oranlarda misel inoküle edilerek bulunmuştur. Sonuç: Üç çeşit mantar ve üç farklı substrat kullanılarak misel gelişimleri gözlenmiştir. En iyi mantarın Ganoderma sp ve en iyi substratın buğday sapı olduğu belirlenmiş.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the manufacturability of mycelium-based, environmentally friendly insulation materials, which can be an alternative to most petroleumderived insulation materials. Material and Methods: In the research, Ganoderma sp, Schizophyllum commune mushrooms collected from Aydın province and Pleurotus ostreatus ready-made mycels obtained from Denizli Agroma Mantar company were used. Mushroom production tent and air-conditioning automation system have been set up for the preparation of test samples. In order to be used in the production of test samples, molds suitable for sample sizes were prepared in a 3D printer. In our method, agricultural residues such as wheat straw, corn stalk and cotton straw were studied as a substrate for mycelium growth. The substrates were used in the production of mycelium material. Agricultural residues were inoculated with mycelium and after 14 days of incubation at 27°C in 60-80% humidity, molding was done and incubation was continued for another 7 days. Afterwards, the samples removed from the mold were dried in a pasteur oven at 70 °C for 8 hours. After the material was produced, compression, tensile, bending, thermal conductivity tests and FTIR analysis were performed. Results: At the end of the trials, wheat straw as substrate, temperature 27 ℃, humidity 60-80% were determined as optimum. In order to determine the best inoculum amount, mycelium was inoculated into compost medium containing wheat straw in various ratios such as ½ and ¼ of the petri dish after the mycelium was developed in a petri dish containing malt extract agar. Conclusion: Mycelial growth was observed using three types of fungi and three different substrates. It was determined that the best fungus was Ganoderma sp and the best substrate was wheat straw.