Sınıf öğretmenlerinin internet kullanım özyeterlik algıları ve uzaktan eğitime yönelik tutumlarının incelenmesi
Investigation of primary school teachers perceptions of internet use self-efficiency and attitudes to distance education
- Tez No: 791524
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK YOLDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İnternet Kullanım Özyeterlik Algısı, Özyeterlik, Uzaktan Eğitim, Uzaktan Eğitime Yönelik Tutum, Internet Usage Self-Efficacy Perception, Self-Efficacy, Distance Education, Attitude towards Distance Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma sınıf öğretmenlerinin internet kullanım özyeterlik algılarının uzaktan eğitime yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada, genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılında Manisa İli Demirci İlçe 'sindeki resmi kurumlarda görev yapan 121 sınıf öğretmeninden 93'ünün gönüllü katılımıyla yapılıştır. Araştırmanın verilerinin toplanması Covid-19 pandemisi nedeniyle çevirimiçi formlar ile yapılmıştır. Veri toplama aracı üç bölümden oluşmaktadır ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formuyla başlar. İkinci bölümde Akgün, Topal ve Duman (2017) tarafından geliştirilen 11 maddelik İnternet Kullanım Özyeterlik Ölçeği ve üçüncü bölümde Ağır (2007) tarafından geliştirilen 21 maddeden oluşan Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği bulunmaktadır. Toplanan verilerin analizi SPSS 25 programı kullanılmış ve normallik analizleri yapıldığında tüm alt boyutlarıyla normal dağılım gösterdiği görülmüştür. Parametrik analizler uygulanarak t-testi ve korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre sınıf öğretmenlerinin internet kullanım özyeterlik algılarının yüksek olduğu, uzaktan eğitime yönelik tutumlarının avantajları hususunda kararsız olduğu, dezavantajları olduğuna katıldıklarına dair bulgulara ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde sınıf öğretmenlerinin uzaktan eğitimi tam anlamıyla benimsemediklerini söylenebilir. İnternet kullanım özyeterlik algıları ve uzaktan eğitime yönelik tutumlarının cinsiyet, yaş, mesleki kıdem gibi değişkenlere göre anlamlı farklılaşma görülmemiştir. Sınıf öğretmenlerinin internet kullanım özyeterliği ve uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the internet usage self-efficacy perceptions of primary school teachers and their attitudes towards distance education in terms of various variables. In the study, the relational survey model, one of the general survey models, was used. The research was carried out with the voluntary participation of 93 classroom teachers from 121 teachers working in official institutions in Demirci District of Manisa Province in the 2021-2022 academic year.. The data collection of the research was made with online forms due to the Covid-19 pandemic. The data collection tool consists of three parts and starts with the personal information form developed by the researcher. In the second part, there is the 11-item Internet Use Self- Efficacy Scale developed by Akgün, Topal and Duman (2017), and in the third part, the Distance Education Attitude Scale consisting of 21 items developed by Ağır (2007). Analysis of the collected data, SPSS 25 program was used, and when normality analyzes were performed, it was seen that it showed normal distribution with all sub- dimensions. T-test and correlation analyzes were performed by applying parametric analyzes. According to the results of the research, it was found that the primary school teachers had high self-efficacy perceptions of internet use, were undecided about the advantages of their attitudes towards distance education, and agreed that they had disadvantages. When the results are examined, it can be said that the primary school teachers do not fully adopt distance education. There was no significant difference in internet usage self-efficacy perceptions and attitudes towards distance education according to variables such as gender, age, and professional seniority. No relationship was found between primary school teachers' internet use self-efficacy and their attitudes towards distance education.