Çıkarıldınız filmi bağlamında sosyal medyanın sinemada temsili
The representation of social media in cinema in the context of the movie You've Been Removed
- Tez No: 791680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZER ANAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yeni İletişim Teknolojileri, İnternet, Sosyal Medya, Akıllı Telefon, New Communication Technologies, Internet, Social Media, Smart Phone
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Film Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Yirminci yüzyılda daha hızlı gelişmeye başlayan teknolojiyle beraber insanlar arası iletişim bugün çok farklı gelişim alanları göstermiştir. İcat edildiği dönemden beri önemli bir kitle iletişim aracı olan telefon tarihsel süreçte yaşadığı gelişmeler sonucunda cep telefonlarına ve internetle birlikte kullanılmaya başlanmasıyla da akıllı telefonlara evrilmiştir. Yeni iletişim teknolojilerinin geldiği bu noktada mobil teknolojinin bir sonucu olarak sosyal medya, sanal konuşma grupları ve farklı mobil uygulamalarla beraber bireyler sanal ve reel olarak farklı iki dünyada yaşar hale gelmişlerdir. Gelinen noktada telefonun yaşadığı bu dönüşüm ve etki alanları sinemada da karşılık bulmuş, dünya sinemasında kullanılma biçimleri yapılan araştırmalarda incelenmiş, tarihsel süreç içerisinde yerli ve yabancı örnek filmlerle sınırlandırılarak analiz edilmiştir. Yine bu araştırmalar çerçevesinde, mobil teknolojinin orta yaşlarda yer alan bir karakterde yarattığı geçici değişim kurgusu üzerinden 'Çıkarıldınız' kısa filmi üretilmiştir. Bu tez kapsamında yapılan araştırmalar ve gözlemler neticesinde oluşturulan filmle de iletişim alışkanlıklarının değişiminin insanların hayatlarında birtakım iyi ve kötü sonuçlar doğurmuş olabileceğinden hareketle bu durumun yaşamlara olağan etkisi farklı çıkmazların ortaya çıkmasına sebebiyet verebilme ihtimalini tartışmaya açmaktadır.
Özet (Çeviri)
The advancement of technology increased in the twentieth century along with human communication showing different areas of development. Since the time of its discovery, the telephone has become an important mass communication device. This substantial development during its historical process has first evolved into a cellular then with the internet into a smartphone. Communication technologies have reached a new point where the outcome has produced social media, virtual communication groups, and different mobile applications that have created two different worlds real and virtual for people to live in. At this very point, the change that the telephone has gone through has also produced a response in the worldwide cinema industry and research has been done on their applications. The analysis of the study has been narrowed down to samples from the historical process of the cinema world's national and international movies. In view of these studies, a mobile phone used by a middle-aged actor has created a temporary change in the fiction creating a“You've Been Removed”short film. In light of the conducted research and observations regarding the film, the change in communication habits may have created good or bad new habits in people's lives. This thesis opens a discussion on the impact and predicaments in light of the presented facts.