Grafik tasarımda oran-orantı prensibinin hiyerarşik düzene etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects the proportion principle on hierarchic order in graphic design
  1. Tez No: 791730
  2. Yazar: SÜLEYMAN BÜLENT OKAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Altın Oran, Grafik, Oran-Orantı, Tasarım, Tasarımda Hiyerarşi, Design, Graphic, Golden Ratio, Hierarchy in Design, Ratio-Proportion
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
İletişim, geçmişten günümüze insanlar arasında kaçınılmaz bir zorunluluk olarak var olmuştur. İletişim kimi zaman dil yoluyla kimi zaman ise görsel yolla sağlanmıştır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte de iletişim yolları çeşitlilik göstermeye başlamıştır. Günümüzde sık sık duyduğumuz tasarım sözcüğü zihindeki düşünce ile başlamakta, tasarımcı tarafından çeşitli kurallar dikkate alınarak eyleme, ürüne dönüştürülmektedir. Sanat eserinde ölçek, eserin geneline göre değerlendirilmekte, oran-orantı ise eserdeki birimlerin birbirleri arasındaki ilişki olarak kabul edilmektedir. Sanat eserinde oran ve ölçeğin, eserin kavranması açısından önemli bir görevi bulunmaktadır. Sanat var olduğundan beri insanoğlu kendini ifade etmek için pek çok yöntem kullanmaktadır ve bunlardan birisi de oran ve ölçekle oynamaktır. Ayrıca oran ve ölçek izleyicinin bir eseri anlamasına yardımcı olan, temel tasarım ögelerindendir. Araştırmada, grafik tasarım alanında oran-orantı ve altın oran kullanımı ile ortaya çıkan ürünlerin estetik açıdan niteliği ve grafik tasarımda görsel hiyerarşinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication has existed as an inevitable necessity between people from past to present. Communication was sometimes provided through language and sometimes through visual means. With the development of technology, communication ways have started to show diversity. The word design, which we hear frequently today, starts with the thought in the mind, and is transformed into action and product by the designer, taking into account various rules. In the work of art, the scale is evaluated according to the overall work, and the ratio-proportion is accepted as the relationship between the units in the work. Ratio and scale in a work of art have an important role in understanding the work. Since art has existed, human beings have used many methods to express themselves, and one of them is playing with proportion and scale. In addition, proportion and scale are key design elements that help the viewer understand a work. In the research, it was aimed to examine the aesthetic quality of the products that emerged with the use of ratio-proportion and golden ratio in the field of graphic design and the visual hierarchy in graphic design.