Deutsch(sprachig)e spuren in İstanbul: Erinnerungsorte als gegenstand kulturbezogenen lernens für türkische daf-lernende
Istanbul'da almanca izler: Türk yabanci dil olarak almanca öğrencileri için kültürle ilgili öğrenmenin bir nesnesi olarak anma yerleri
  1. Tez No: 791750
  2. Yazar: LYDIA GARSKI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL UZUNTAŞ, PROF. DR. UWE KOREIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak almanca, ülke bilgisi, kültürel yaklaşımlar, anma yerleri, linguistic landscapes, German as a foreign language, regional studies, regional studies approaches, memory sites, linguistic landscapes, experienced regional studies Die vorliegende Arbeit beschäftigt sich mit der Frage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Almanca
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alman Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu tez, bölgesel çalışmaların ve özellikle tarihi konuların Türkiye'de yabancı dil olarak Almanca öğrenenler için nasıl daha canlı ve somut hale getirilebileceği sorusunu ele almaktadır. Bu amaçla Pierre Nora (1998) tarafından geliştirilen anma yerleri kavramına atıfta bulunuyorum. Bu doğrultuda çalışmanın ilk aşaması, İstanbul'daki anma yerlerinin tarih biliminden hareketle literatür taramasına dayalı olarak tespit edilmesi ve bunların sınıf ortamında nasıl tanıtılıp uygulanabileceğinin tartışılması olmuştur. Linguistic landscapes kavramı anlamında öğrenenleri motive etmek için büyük bir potansiyele sahip olduğu düşünülen Almanca konuşulmayan ortamlarda Almanca dilinin görünürlüğüne özel dikkat gösterildi. İkinci bir adımda, iki grup tarafından nasıl karşılandıklarını araştırmak için hem yabancı dil olarak almanca öğrenciler hem de yabancı dil olarak almanca öğretmenleri ile anma yerleri ziyaret edildi. Görüşme için ağırlıklı olarak açık uçlu sorulardan oluşan bir anket kullanıldı. Mayring'e (2015) göre nitel içerik analizi kullanılarak bunlar daha sonra analiz edilmiş ve kategoriler oluşturulmuştur. Sonuçlar, dil ve kültürel edinime yönelik bu yaklaşımın her iki grup tarafından da olumlu karşılandığını göstermektedir. Beklendiği gibi, hedef dili almancayı kişinin kendi tanıdık ortamında görmesi özellikle motive edici bir unsur olarak belirtilmiştir. Bu aynı zamanda Almanya ile Türkiye ya da Alman ile Osmanlı İmparatorlukları arasındaki yoğun ilişkilerin tarihselliği konusunda bir farkındalık oluşmasına yol açtı ve bu da Almancayı Türk öğrenenler arasında özel bir statüye kavuşturuyor. Ayrıca, bu yöntem tanımlama potansiyelini çeşitli şekillerde artırır: bir yandan, öğrenciler orijinal çevrelerine ve tarihlerine atıfta bulunarak konularla daha iyi özdeşleşirler ve böylece duygulara da hitap edilir; Öte yandan, bireysel kaderlerin temalaştırılması yoluyla tanımlama potansiyeli artırılır. Sonuç olarak, bir anma yerine lojistik ve duygusal yakınlık, bir anma yerinin başarılı bir şekilde kullanılması ve öğrencilerin motivasyonu için uygun görünmesi açısından önemli olarak algılanmıştır bu nedenle İstanbuldaki alman dilinin yansıtıldığı anma yerlerinin yabancı dil olarak almanca derslerine yansıtılması uygun olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with the question of how regional studies and especially historical topics can be made more vivid and tangible for learners of German as a foreign language in Turkey. For this purpose I refer to the concept of memory sites developed by Pierre Nora (1998). Accordingly, the first step of the work was to identify places of remembrance in Istanbul with reference to historical science on the basis of a literature research and to discuss how these can be introduced and implemented in the classroom. Special attention was paid to the visibility of the German language in the non-German speaking environment, which is considered to have great potential for motivating learners in the sense of the concept of linguistic landscapes. In a second step, the memory sites were visited with both GfL-learners and GfL-teachers to investigate how they were received by the two groups. A questionnaire was used for the interview, which mainly contained open-ended questions. Using qualitative content analysis according to Mayring (2015), these were then analyzed and categories were created. The results show that this approach to language and cultural acquisition was positively received by both groups. As expected, seeing the target language in one's own familiar environment was mentioned as a particularly motivating aspect. This also led to an awareness of the historicity of the intensive relations between Germany and Turkey or the German and Ottoman Empires, which gives the German language a special status among the Turkish learners. Furthermore, this method increases the identification potential in several ways: on the one hand, the learners can better identify with the topics through the reference to their original environment and history, and thus emotions are also addressed; on the other hand, the identification potential is increased through the thematization of individual fates. All in all, the logistical as well as emotional proximity to a place of remembrance seems to be relevant for the successful use of a place of remembrance as well as for the motivation of the learners, which is why the integration of the German language traces in Istanbul is advocated in practice.