Matematik öğretmen ve öğretmen adaylarının okul dışı öğrenme ortamlarına yönelik görüşleri
Opinions of mathematic theachers and mathematic preservice theachers on out-of-class learning environments
- Tez No: 791935
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CÜNEYT YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Eğitimi, Okul Dışı Öğrenme, Öğretmen Adayları Görüşleri, Öğretmen Görüşleri, Mathematics Education, Out-of-class Learning, Pre-service Teachers' Opinion, Mathematics Teachers'Opinions
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada, matematik eğitimi için önemli bir yere sahip olan okul dışı öğrenme ortamlarının matematik öğretmen ve öğretmen adaylarının bu ortamlar hakkındaki görüşleri, farkındalık durumları ve uygulama durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışma grubu; 2021-2022 eğitim öğretim yılı Marmara Bölgesi' nde bulunan MEB'e bağlı ortaöğretim kurumlarında görevli 20 Matematik öğretmeni ve 2021-2022 eğitim öğretim yılı Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünde öğrenimine devam etmekte olan 3. sınıf öğrencisi 30 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmanın hedefine bağlı olarak amaçsal örnekleme yöntemi daha derin inceleme yapma imkanı sağladığından dolayı çalışma grubu belirlenirken amaçsal örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Alanyazın taranmış ve uzman görüşleri alınarak edilen veriler doğrultusunda görüşme formu araştırman tarafından hazırlanmıştır. Araştırmada öğretmen ve öğretmen adaylarının nitel verilerini derlemek için açık uçlu 4 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Çalışmanın verileri nitel verilerden oluşmakta olup elde edilen katılımcı ifadeleri tematikleştirilerek betimsel analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, matematik öğretmenlerinin ve öğretmen adaylarının sınıf dışı öğrenme ortamları ile ilgili“sınıf sınırları dışında öğrenme”olarak ifade ettikleri gözlemlenmiştir. Matematik öğretmenlerinin sınıf dışı eğitiminin matematik eğitimi açısından faydalı olduğunu, öğrencilerin matematik dersine karşı olumlu tutum sergilediklerini ve iletişim becerilerini arttırdığını düşünmektedirler. Fakat yasal prosedürlerin zorlayıcı oluşu, kısıtlı zamanlarının olması ve sınıfların kalabalık olmasından dolayı sınıf dışı eğitimi çok fazla gerçekleştiremediklerini belirtmişlerdir. Matematik öğretmen adayları ise sınıf dışı öğrenmenin günlük hayatla ilişkilendirme ve kalıcı öğrenme olması açısından fayda sağladığını düşünmektedirler. Bu düşünceden dolayı meslek hayatlarına başladıklarında matematik eğitiminde sınıf dışı etkinliklere yer vereceklerini ifade etmişlerdir. Bunlara ek olarak sınıf dışı eğitimde öğretmenin öğrenciye rehberlik yapmasının ve ders sonu değerlendirmenin önemli olduğunu vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the opinions, awareness and application situations of mathematics teachers and prospective teachers about out-of-school learning environments, which have an important place for mathematics education. In this context, the working group; 20 Mathematics teachers working in secondary education institutions affiliated to MEB in the Marmara Region in the 2021-2022 academic year and 30 preservice teachers who are 3rd grade students continuing their education in the Department of Primary Education Mathematics Education in the 2021-2022 academic year. Purposeful sampling method was preferred while determining the study group, since purposive sampling method provides the opportunity to make a deeper examination depending on the target of the study. The literature was scanned and the interview form was prepared by the researcher in line with the data obtained by taking expert opinions. In the study, a semi-structured interview form consisting of 4 open-ended questions was prepared in order to compile the qualitative data of teachers and teacher candidates. The data of the study consists of qualitative data and descriptive analysis was carried out by thematicizing the participant expressions obtained. According to the results of the research, it was observed that mathematics teachers and pre-service teachers expressed“learning outside the classroom boundaries”regarding out-of-class learning environments. They think that out-of-class education of mathematics teachers is beneficial in terms of mathematics education, that students have a positive attitude towards mathematics and increase their communication skills. However, they stated that they could not carry out extra-class education very much due to the compelling legal procedures, limited time and crowded classrooms. Mathematics teacher candidates, on the other hand, think that out-of-class learning is beneficial in terms of associating it with daily life and being permanent learning. Because of this thought, they stated that they would include extra-class activities in mathematics education when they started their professional life. In addition to these, they emphasized that it is important for the teacher to guide the student in out-of-class education and to evaluate at the end of the lesson.