Geri Dön

Zayıf devletin güvenliği: modern Etiyopya örneği

Security of the weak state: the case of modern Ethiopia

  1. Tez No: 792010
  2. Yazar: AHMET GÖKSEL ULUER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK MELAHAT FIRAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Etiyopya, Etiyopya tarihi, zayıf devlet, rejim güvenliği, Modern Ethiopia, Ethiopian history, weak state, regime security
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 460

Özet

Bu tez çalışması, Modern Etiyopya'daki üç farklı rejimin (imparatorluk, sosyalist cunta ve etnik federalizm) güvenlik ile ilişkisini konu alarak, ülke tarih ve siyasetini yeniden yorumlamak amacını taşır. Barry Buzan'ın zayıf devlet ve devletin bileşen parçaları yaklaşımından hareket ederek, bu yaklaşımı eklektik bir yöntemle derinleştirme iddiasındadır. Modern Etiyopya'yı devlet-toplum uyum/bütünlüğünü sağlama açısından bir zayıf devlet örneği olarak kabul ederek, tüm rejimlerde ortak olan“rejim güvenliği”kaygısını analiz etmektedir. Bunu yaparken her bir rejim, zayıf devletlilik karakterini ortaya çıkaran kapasite, kurumsal ifade ve devlet fikri kavramları açısından incelenmekte ve her bir rejimin bu alanlardaki zafiyetleri vurgulanmaktadır. Rejim güvenliği kaygısından hareketle her bir rejimin iç ve dış bileşenlerini yaratma, bu bileşenleri ağ bağlantıları yoluyla tahkim etme ve rejim muhaliflerine karşı mücadele etme pratikleri ele alınmaktadır. Rejimlerin birbirinden farklı ideoloji ve ulus tahayyülüne ve birbirinden farklı idari ve hukuki düzenlemelere dayanmasına karşın, rejimlerin uygulamalarının rejim güvenliği sağlama motivasyonuyla şekillendiği ve devlet-toplum uyum/bütünlüğünü kurma açısından benzer bir kısır döngü içerisine sürüklendikleri öne sürülmektedir. Tezin birinci bölümünde, zayıf devlet ve rejim güvenliği kavramlarına dair literatür incelenmiş ve neden Buzan'ın zayıf devlet kavramının seçildiği ve derinleştirildiği açıklanmaktadır. Diğer üç bölümde, sırayla Modern Etiyopya'daki tüm rejimlerin kapasiteleri, kurumsal ifadesi ve devlet fikrinin eşgüdüm içerisinde nasıl tesis edildiği ve devamında rejim güvenliğini sağlamak üzere rejim bileşenleri, ağ bağlantıları ve muhalifleri ilişkisinde nasıl politikalar izledikleri incelenmektedir.

Özet (Çeviri)

This thesis aims to reinterpret the history and politics of the country by focusing on security of three different regimes (imperial, socialist junta and ethnic federalism) in Modern Ethiopia. Building around Barry Buzan's“weak state”concept and its components, it claims to deepen this approach with an eclectic method. Considering modern Ethiopia as an example of a weak state in terms of providing state-society cohesion, it analyzes the“regime security”concern, which is common to all regimes, within the framework of that eclectic method. In doing so, each regime is examined in terms of the concepts of capacity, institutional expression and idea of state that reveal the character of weak statehood, and the weaknesses of each regime in these components are emphasized. Based on the concern of regime security, the practices of creating internal and external constituents of each regime, consolidating these constituents through network connections, and struggling against regime opponents are discussed. It is argued that although the regimes are based on different ideologies and national imaginations and different administrative and legal regulat ions, the practices of the regimes are shaped by the motivation of providing regime security and they are dragged into a similar vicious circle in terms of establishing state-society cohesion. In the first chapter of the thesis, the literature on the concepts of weak state and regime security is reviewed and the reason of choosing Buzan's concept of weak state was chosen and deepened is examined. In the other three chapters, the capacities, institutional expression and the idea of state of whole regimes in modern Ethiopia are established in coordination is analyzed, with a special reference on how they pursue policies in relation to regime constituents, networks and opponents to ensure regime security.

Benzer Tezler

  1. Educational reforms in Ethiopia: From the imperial era to the present

    Etiyopya'da eğitim reformları: Emperyal dönemden günümüze

    SALİH AHMED MAHAMMODA

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Eğitim ve ÖğretimNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSA KORKMAZ

  2. Irak'ta yeniden devlet inşa sürecinin başarısız olmasında iç ve dış faktörlerin rolü (2003-2017)

    The internal and external factors about the failure of reconstruction of the state in Iraq (2003-2017)

    ABDALSALAM MOHAMMED MAHMOOD

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Siyasal BilimlerAnkara Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERDEM

  3. Hukuk güvenliği bakımından mülkiyet hakkına vergisel müdahaleler: AİHM kararları ışığında bir inceleme

    Tax interventions on right to property in terms of legal security: An examination in the light of ECHR decisions

    AYŞE NUR YAYLA

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BALCA ÇELENER

  4. Uluslararası finansal ve parasal gücün, devletlerin güvenliğine olan etkisi: Türkiye'nin ulusal finansal güvenliği (1974-2014)

    The impact of international financial and monetary power on security of states: Turkey's national financial security (1974-2014)

    SELVA TOR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    Kamu YönetimiHarp Akademileri Komutanlığı

    Strateji ve Stratejik Araştırmalar Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. M. BURAK GÜRBÜZ

  5. Çağdaş Suriye nesrinde siyasî hapishane edebiyatı üzerine eleştirel bir bakış

    The literature of political prisons in contemporary Syrian prose analytical prepective

    ABDOLGADER MOHAMED ALİ

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2014

    Doğu Dilleri ve EdebiyatıSelçuk Üniversitesi

    Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. FİKRET ARSLAN