Zayıf devletin güvenliği: modern Etiyopya örneği
Security of the weak state: the case of modern Ethiopia
- Tez No: 792010
- Danışmanlar: PROF. DR. MELEK MELAHAT FIRAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Modern Etiyopya, Etiyopya tarihi, zayıf devlet, rejim güvenliği, Modern Ethiopia, Ethiopian history, weak state, regime security
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 460
Özet
Bu tez çalışması, Modern Etiyopya'daki üç farklı rejimin (imparatorluk, sosyalist cunta ve etnik federalizm) güvenlik ile ilişkisini konu alarak, ülke tarih ve siyasetini yeniden yorumlamak amacını taşır. Barry Buzan'ın zayıf devlet ve devletin bileşen parçaları yaklaşımından hareket ederek, bu yaklaşımı eklektik bir yöntemle derinleştirme iddiasındadır. Modern Etiyopya'yı devlet-toplum uyum/bütünlüğünü sağlama açısından bir zayıf devlet örneği olarak kabul ederek, tüm rejimlerde ortak olan“rejim güvenliği”kaygısını analiz etmektedir. Bunu yaparken her bir rejim, zayıf devletlilik karakterini ortaya çıkaran kapasite, kurumsal ifade ve devlet fikri kavramları açısından incelenmekte ve her bir rejimin bu alanlardaki zafiyetleri vurgulanmaktadır. Rejim güvenliği kaygısından hareketle her bir rejimin iç ve dış bileşenlerini yaratma, bu bileşenleri ağ bağlantıları yoluyla tahkim etme ve rejim muhaliflerine karşı mücadele etme pratikleri ele alınmaktadır. Rejimlerin birbirinden farklı ideoloji ve ulus tahayyülüne ve birbirinden farklı idari ve hukuki düzenlemelere dayanmasına karşın, rejimlerin uygulamalarının rejim güvenliği sağlama motivasyonuyla şekillendiği ve devlet-toplum uyum/bütünlüğünü kurma açısından benzer bir kısır döngü içerisine sürüklendikleri öne sürülmektedir. Tezin birinci bölümünde, zayıf devlet ve rejim güvenliği kavramlarına dair literatür incelenmiş ve neden Buzan'ın zayıf devlet kavramının seçildiği ve derinleştirildiği açıklanmaktadır. Diğer üç bölümde, sırayla Modern Etiyopya'daki tüm rejimlerin kapasiteleri, kurumsal ifadesi ve devlet fikrinin eşgüdüm içerisinde nasıl tesis edildiği ve devamında rejim güvenliğini sağlamak üzere rejim bileşenleri, ağ bağlantıları ve muhalifleri ilişkisinde nasıl politikalar izledikleri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reinterpret the history and politics of the country by focusing on security of three different regimes (imperial, socialist junta and ethnic federalism) in Modern Ethiopia. Building around Barry Buzan's“weak state”concept and its components, it claims to deepen this approach with an eclectic method. Considering modern Ethiopia as an example of a weak state in terms of providing state-society cohesion, it analyzes the“regime security”concern, which is common to all regimes, within the framework of that eclectic method. In doing so, each regime is examined in terms of the concepts of capacity, institutional expression and idea of state that reveal the character of weak statehood, and the weaknesses of each regime in these components are emphasized. Based on the concern of regime security, the practices of creating internal and external constituents of each regime, consolidating these constituents through network connections, and struggling against regime opponents are discussed. It is argued that although the regimes are based on different ideologies and national imaginations and different administrative and legal regulat ions, the practices of the regimes are shaped by the motivation of providing regime security and they are dragged into a similar vicious circle in terms of establishing state-society cohesion. In the first chapter of the thesis, the literature on the concepts of weak state and regime security is reviewed and the reason of choosing Buzan's concept of weak state was chosen and deepened is examined. In the other three chapters, the capacities, institutional expression and the idea of state of whole regimes in modern Ethiopia are established in coordination is analyzed, with a special reference on how they pursue policies in relation to regime constituents, networks and opponents to ensure regime security.