Effects of green fit on organizational identification: A comparison in the different organizational cultures
Yeşil uyumun örgütsel tanımlama üzerindeki etkileri: Farklı örgüt kültürlerinde bir karşılaştırma
- Tez No: 792215
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ÖZSEVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mikro düzeyde çevrecilik, Yeşil örgütsel uygulamalar, Örgütsel özdeşleşme, Örgüt kültürü, Yeşil uyum, Environmentalism at the micro level, Green organizational practices, Organizational identification, Organizational culture, Green fit
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Nicel ve nitel araştırma paradigmalarının birlikte takip edildiği bu çalışma birey düzeyinde çevrecilik bilinci, örgütsel seviyede yeşil uygulamaların içselleştirilmesi ve örgütsel özdeşleşmenin farklı örgüt kültürlerinde nasıl bir örüntü ortaya koyduğunu gösterebilmek için yapılmıştır. Nicel araştırma paradigmasının kullanıldığı kısımda anketlerden, nitel araştırma paradigmasının izlendiği kısımda ise görüşmelerden yararlanılarak veriler toplanmıştır. Nicel araştırma bulguları Bağımsız Örneklem T-testi ile analiz edilirken, nitel araştırma bulguları ise içerik analizine tabi tutulmuştur. Nicel araştırma bulguları sahiplik yapısının sadece yerli ortaklardan oluştuğu şirketlerde, yabancı ve yerli ortaklardan oluşan şirketlere göre özdeşleşmenin daha yüksek olduğuna işaret etmektedir. İçerik analizi ise birey ve örgüt düzeyinde çevrecilik bakımından gelişen yeşil uyumun örgütsel özdeşleşme bakımından bir farklılık oluşturmadığına işaret etmektedir. Yeşil örgütsel uygulamaların uyarlanması ile Trompenaars'ın tanımladığı örgüt kültürleri arasında nasıl bir ilişkinin olduğunu ortaya koyabilmeye yönelik yapılan analizler neticesinde örgüt kültür tipleri ile yeşil örgütsel uygulamalar arasında kısmi bir ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır. Yeşil örgütsel uygulamaların Eyfel Kulesi kültürüne sahip işletmede orta seviyenin altında (Şirket 1), Eyfel Kulesi ve Aile tipi kültürün birlikte adapte edildiği ancak çalışan odaklı olmanın nispeten daha yüksek olduğu Şirket 2'de yüksek seviyede, iş odaklı olmanın biraz daha fazla ön plana çıktığı Eyfel Kulesi ve Aile tipi kültürün birlikte adapte edildiği Şirket 3'te ise orta seviyenin altında uyarlandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study, in which quantitative and qualitative research paradigms are followed together, was conducted to show how environmental consciousness at the individual level, the internalization of green practices at the organizational level, and organizational identification reveal a pattern in the different organizational cultures. Data were collected using questionnaires in the quantitative research paradigm, and interviews where the qualitative research paradigm was followed. While quantitative research findings were analyzed with the independent samples test, qualitative research findings were subjected to content analysis. Quantitative research findings indicate that identification is higher in companies where the ownership structure consists of only domestic partners than in companies with foreign and domestic partners. Content analysis indicates that green fit, which develops in terms of environmentalism at the individual and organizational level, does not make a difference in terms of organizational identification. As a result of the analyzes carried out to reveal the relationship between the adaptation of green organizational practices and the organizational cultures defined by Trompenaar, it was concluded that there is a partial relationship between organizational culture types and green organizational practices. Green organizational practices were found to be below the moderate level in Company 1 with the Eiffel Tower culture. It has been observed that organizational practices are at a high level in Company 2, where Eiffel Tower and Family Type culture are adopted together, but employee-oriented is relatively higher. It was observed that the Eiffel Tower and Family Type culture, where being business-oriented came to the fore a little more, were adapted together in Company 3, and green organizational practices were adapted below the moderate level.