Gebelere onlıne olarak verilen cinsel sağlık eğitiminin bilgi, gebelikte cinselliğe ilişkin tutum ve cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi
Given online to pregnancy on knowledge, attitude to sex in pregnancy and sexual quality of life of sexual health education determination of effect
  1. Tez No: 792367
  2. Yazar: AYSUN İYTEMÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLTEN GÜVENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Cinsel Sağlık Eğitimi, Cinselliğe İlişkin Bilgi, Cinsel Yaşam Kalitesi, Hemşirelik, Online Eğitim, Tutum, Attitude, Online, Pregnancy, Sexual Health Education, Sexual Information, Sexual Life Quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Bu araştırma, gebelere online olarak verilen cinsel sağlık eğitiminin bilgi, gebelikte cinselliğe ilişkin tutum ve cinsel yaşam kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma randomize kontrollü müdahale çalışması olup, 01 Kasım 2021 - 15 Şubat 2022 tarihleri arasında SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum polikliniğinde kayıtlı 82 gebe (müdahale:41, kontrol:41) ile gerçekleştirilmiştir. Müdahale ve kontrol gruplarına atama blok randomizasyon yöntemi ile yapılmıştır. Çalışma verileri“Veri Toplama Formu”,“Cinsel Sağlık Bilgi Formu”,“Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“ Gebelikte Cinselliğe Karşı Tutum Ölçeği”ile toplanmıştır. Müdahale grubundaki gebelere“Gebelikte Cinsel Sağlık”konulu online eğitim verilmiştir. Kontrol grubu standart doğum öncesi bakım almıştır. Eğitimden iki ay sonra hem müdahale hem de kontrol grubuna son test yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesi ve istatiksel analizler IBM SPSS Statistics 23 paket programı üzerinden yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada müdahale ve kontrol grubundaki gebelerin yaş ortalaması sırasıyla 27,76±4,04 ve 28,24±4,98'dir. Çalışmada son test Cinsel Sağlık Bilgi Puanı ortalaması müdahale grubunda 6,71±1,45, kontrol grubunda 5,88±2,06 bulunmuş olup iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu belirlenmiştir (p0,05). Sonuç: Gebelere online olarak verilen cinsel sağlık eğitiminin, gebelerin cinsel sağlık bilgilerini ve cinsel yaşam kalitelerini arttırdığı, gebelikte cinselliğe karşı tutumlarını ise etkilemediği belirlenmiştir. Gebelikte cinsel sağlık eğitiminin sistematik olarak tüm tremesterleri içerecek şekilde verilmesi, online ve yüz yüze olacak şekilde hibrit eğitim verilen çalışmaların planlanması ve çalışmalara eşlerin de dâhil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was conducted to determine the effect of online sexual health education given to pregnant women on knowledge, attitudes towards sexuality during pregnancy and quality of sexual life. Materials and Methods: This study is a randomized controlled intervention study and was carried out with 82 pregnant women registered in the Gynecology and Obstetrics outpatient clinic of SBU Gülhane Training and Research Hospital between November 1, 2021 - February 15, 2022. Study data were collected with the“Data Collection Form”,“Sexual Health Information Form”,“Sexual Quality of Life Scale”and“Attitude towards Sexuality in Pregnancy Scale”. Pregnant women in the intervention group were given online training on“Sexual Health in Pregnancy”. Evaluation of the data and statistical analyzes were made using the IBM SPSS Statistics 23 package program. Results: The mean age of the pregnant women in the intervention and control groups in the study were 27.76±4.04 and 28.24±4.98, respectively. In the study, the mean of the post-test Sexual Health Knowledge Score was 6.71±1.45 in the intervention group and 5.88±2.06 in the control group, and it was determined that there was a statistically significant difference between the two groups (p0.05). Conclusion: It has been determined that sexual health education given to pregnant women online increases their sexual health information and sexual life quality, but does not affect their attitudes towards sexuality during pregnancy. It is recommended that sexual health education during pregnancy be systematically included in all trimesters, that education should be given synchronously or face-to-face, and that not only pregnant women but also their pregnant spouses should be included in the studies.