Tekstil fabrikalarında ısı geri kazanımının ekonomik etüdü
Economical study on heat recovery in textile industry
  1. Tez No: 79248
  2. Yazar: MURAT SAVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil İşleme Metodları, Isı Enerjisi, Isı Geri Kazanımı, Isı Geri Kazanım Cihazlan, Ekonomik Analiz. XIII
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET Son yıllarda yalnız tekstil endüstrisinde değil, bütün endüstri kollarında ve hatta günlük yaşantımızda üzerinde en fazla konuşulan, tartışılan ve çalışılan konulardan biri de enerji tasarrufu konusudur. Enerji tasarrufunun bu denli güncel ve önemli bir konu olmasında 1973/74 petrol krizinden sonra enerji maliyetindeki büyük artışların ve enerji kaynaklarındaki azalmanın rolü büyüktür. Ülkemizde tüm sanayii dallan arasında hem üretim hem de ihracat bakımından en ön sırada yer alan, ekonomi içinde en ağırlıklı payı oluşturan, toplam imalat sanayiindeki istihdam miktarında %30 payı bulunan tekstil sektöründe enerji tasarrufuna gidilmesi; ekonomiye böylesine katkısı olduğu düşünüldüğünde kaçınılmaz bir konudur. Ancak, tasarruf ile söylenmek istenen kısıtlama değildir ve bu çalışmada tasarrufun, atık ısıdan yararlanma boyutu üzerinde daha çok durulacaktır. Böyle bir çalışma konusu seçilmesindeki ana neden, tekstil sektörünün ülkemizde hızlı gelişmesidir. Tekstil sektöründe diğer tüm sektörlerde olduğu gibi elektrik enerjisi yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Bunun yanında, tekstil sektörü buharın çok geniş kullanım alanı bulduğu bir sektördür. Tekstil fabrikalarında özellikle iplik ve kumaşların kurutulmasında, boyama ve baskı işlemlerinde buhardan faydalanılmaktadır. İşte bu süreçler esnasında veya sonrasında ısı enerjisinin verimli kullanılması esasları, çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Ayrıca, çalışmanın kapsamında tekstil sektörü, atık ısı geri kazanma ve ekonomik analiz konulan da bulunmaktadır. Değişik kaynaklardan bilgi edinilerek önce tekstil sektörü ve bu sektörde ısı enerjisi kullanımı, atık ısı geri kazanma yöntemi, sonra ekonomik analiz ve mümkün mertebe güncel atık ısı geri kazanım uygulamaları anlatılmıştır. Son olarak bir fabrika incelemesi örnek olarak verilmiştir. Bu çalışmanın metodolojisi yukarıda anlatıldığı gibidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the recent years, energy economy is not only in textile industry but also in all industry branches to be most discussed, most talked subject. Increasing of energy costs because of 1973/74 oil crisis and decreasing of energy sources play a huge part in being subject that is important and actual. Textile industry has an employment rate of %30 and is in the most important place from the point of view of both manufacturing and export in our country. It has a significant share between the all other industries in our economy. When the contribution of energy saving to national economy is thought, this saving is unavoidable theme. But, energy economy doesn't mean restriction of energy use. In this study, utilization of waste heat is examined as a shape of energy saving. Rapid development of textile sector is the main reason to choose this kind of theme. Electrical energy is used in the textile sector like the other sectors. In addition to this, textile is an industry, in which steam can find a widely usage area. In textile complex, steam has been using during drying of yarn, dyeing and printing of textile products. This research includes the fundamentals of effective profit from heat energy after and during these processes. Furthermore, this research covers textile sector, heat recovery and economical analysis. By taking informations from the different sources, first the textile sector and after the usage of heat energy in this sector and the way of heat recovery of waste heat is described. After that, economical analysis and an overview of available waste heat equipments, as well as of current applications were presented. Finally, it was given a sample study. The methodology of this research is like above mentioned. XIV