Peyami Safa'nın çocuk kitaplarının değerler eğitimi açısından incelenmesi
Examination of Peyami Safa's children's books in terms of values education
- Tez No: 792488
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, Peyami SAFA, On Kök Değer, Value, Values Education, Peyami SAFA, Ten Root Value
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Değerler bireylerin fenerleridir. Bireyleri doğruya, iyiye yönlendiren değerlerdir. Türk Milli Eğitim Bakanlığı tarafından değerler eğitimi eğitim müfredatına eklenmiş, on kök değer olan adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik kök değerleri eğitim programları ile harmanlanmıştır. Eğitim programlarından yararlanılarak öğrencilere değerler kazandırılması amaçlanmıştır. Eğitimde en çok yararlanılan eğitim materyallerinden biri olan kitaplar değerlerin kazandırılmasında da çok önemlidir. Türk edebiyatı için önemli isimlerin değerler bakımından zengin olan eserinin çocuklarla buluşturulması, etkin değer kazanımını destekleyici nitelik taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı Peyami Safa'nın Server Bedi takma adıyla yazdığı çocuk kitaplarını değerler eğitimi bakımından incelemektir. Araştırma kapsamında Peyami SAFA'nın Server Bedi takma adıyla yazdığı Oğuz ve İnci, Yürekli Çocuklar, Halit ile Belma, İki Öksüz Arkadaş, Uçan Küheylan, Cesur Gemici, Küçük Kafadarlar, Beberuhi, Kuyuya Düşen Çocuk, Oduncunun Kızı isimli kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından kabul edilen adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik kök değerleri temelinde incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Kitaplarda yer alan değerler tablo, grafik kullanılarak açıklanmıştır. Araştırmada incelenen kitaplarda en fazla yer alan değer yardımseverlik, en az yer alan değer vatanseverlik olarak tespit edilmiştir. Kitapların değerler açısından zengin olduğu tespit edilmiştir. Eğitsel süreçte araştırmada yer alan kitaplar öğrencilerin değer kazanımı destekleyici nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Çocuklara değer kazandırma ve kazanılan değerlerin hayata geçirilmesinde araştırmada incelenen kitaplardan yararlanmak etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Values are beacons of individuals. It is the values that direct individuals to the truth and to the good. The ten core values of justice, friendship, honesty, self-control, patience, respect, love, responsibility, patriotism, benevolence were blended with the education programs, added to the Values Education curriculum by the Turkish Ministry of National Education. It is aimed to gain values to students by making use of education programs. Books, which are one of the most used educational materials in education, are also very important in gaining values. Bringing together the value - rich works of important names in Turkish literature with children supports effective value acquisition. The aim of this research was to determine the root values (justice, honesty, love, patience, friendship, responsibility, self-control, helpfulness, respect) an nounced by the Ministry of National Education (MNE) in the books of Peyami SAFA (Oğuz and İnci, Brave Children, Halit and Belma, Two Oxen Friends, Flying Steed, Brave Seafarer, Little Buddies, Beberuhi, The Child Who Fell in the Well, The Woodcutter's Daughter) . Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the research. The obtained data were analyzed with descriptive analysis. Values in the books are explained using tables and graphics. The most common value in the books was determined as benevolence, and the least included value was patriotism. The most common value in the books was determined as benevolence, and the least included value was patriotism. In the process of values education, it will be effective to benefit from the books examined in the research in adding value and realizing the values.