Kadın sporcuların sosyal hizmet gereksinimlerinin güçlendirme yaklaşımı temelinde belirlenmesi: Spor sosyal hizmeti odağında nitel bir araştırma
Determining the social work needs of women athletes based on empowerment approach: A qualitative research focused on sport social work
  1. Tez No: 792512
  2. Yazar: PELİN PİLGİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Güçlendirme odaklı Feminist Yaklaşımı, Kadın Sporcu, Spor Sosyal Hizmeti, Toplumsal Cinsiyet, Empowerment-oriented Feminist Approach, Gender, Sport Social Work, Woman Athlete
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Spor, sağlığa yararları bakımından hayatı kaliteli yaşamamızı sağlayan bir güçtür. Özellikle risk altındaki bireylerin yaşamında bir güçlendirme aracı olsa da sporcular için stres yaratan ve iyilik halini olumsuz etkileyen bir deneyim olabilmektedir. Bazı sporcular rekabetin getirdiği baskı nedeniyle çeşitli psikososyal sorunlar yaşama açısından risk altındadırlar. Bu bağlamda toplumsal cinsiyetin yeniden üretildiği spor alanında üst düzey performans gösteren kadınların yaşadıkları zorlukların bütüncül olarak değerlendirilmesi ve sorunlarına uygun müdahale yaklaşımı benimsenmesi önemlidir. Güçlendirme odaklı feminist yaklaşım kadın sporculara yönelik sosyal hizmet müdahaleleri için önemli bir temele sahiptir. Bu çalışmanın temel amacı, kadın sporcuları güçsüzleştiren psikososyal risk faktörlerini belirleyerek bu sporcularla sosyal hizmet müdahalelerinin gerekliliğini güçlendirme odaklı feminist yaklaşım odağında keşfetmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak atletizm ve hentbol kadın süper lig ve birinci ligde yarışan 20 sporcu ile yüz yüze derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Verilerin analizinde Maxqda 2022 ve veri analiz yöntemi olarak tematik analiz kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kadın sporcuların sporu kariyer olarak benimsemelerine bağlı biyopsikososyal değişimlerin ve sporda var olabilmek için verdikleri mücadelenin onları güçlendirme ve güçsüzleştirme bağlamında önemli olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak bu araştırma, spor ortamında kadın refahının artırılması için sosyal hizmet müdahalelerinin önemli olduğunu göstermesi ve bu müdahalelere kanıt temeli oluşturması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Sport is a power which increases life quality via improving health conditions. Despite being a supportive tool especially for the high-risk population, it can be an experience that is very stressful and negatively effective for the well-being of athletes. A group of athletes are under the risk of psychosocial problems due to the stress which is caused by the competition. In this context it's important that the successful women athletes in the sports that gender is reproduced face difficulties that should be considered as a wide perspective and the difficulties that they face should handle properly. Empowerment-oriented feminist approach is fundamental for the social work interventions oriented to women athletes. Aim of this study is determining the psychosocial risk factors that weaken the women athletes and exploring the necessity of social work interventions aimed at women athletes with empowerment-oriented feminist approach. A qualitative research method and in-depth interviewing techniques were utilized and interviewed with 20 athletes in women's handball and athletics super league and 1st league. Maxqda 2022 and thematic analysis was used in the analysis of the research data. As a result of the research, it has been shown that the biopsychosocial changes that occur due to the adoption of sports as a career by women athletes and their struggle to exist in the sports community are important factors in the context of empowering and weakening them. As a result, this research is important in terms of showing that social work interventions are important for increasing women's well-being in the sports environment and forming an evidence base for these interventions.