حاشية دده عمر روشني ضياء الدين الآيديني (ت: 892 هـ)على تفسير البيضاوي من أول سورة الذاريات إلى نهاية سورة الحاقة دراسة وتحقيقا
Deddeh Omar Roshni Diaa al-Din al-Aydani'nin (Ö: 892 Hicri) Beydavi'nin Zariyat Suresi'nin başından Hakka Suresi'nin sonuna kadar tefsiri üzerine bir dipnot, bir çalışma ve inceleme
- Tez No: 792833
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULSALAM YOUSUF ESSA AL-YAGOOB
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Beydavi, tefsiri, Dede Ömer, Haşiye, Roshni, Al-Baydawi, tafsir, Dadah 'Umar, Hashiya, Roshni
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Araştırma, el-Beydâvî'nin tefsiri (Zâriyât sûresinin başından 1. yy. sonuna kadar) hakkında değerli bir ilmî eser olan "Deddeh Omar Roshni Diaa al-Din al-Aydani'nin (ö: 892 Hicri) Beydavi'nin Zariyat Suresi'nin başından Hakka Suresi'nin sonuna kadar tefsiri üzerine bir dipnot, bir çalışma ve inceleme) bir çalışma ve inceleme olarak. Arap ilimlerinde ansiklopedi, Kur'an-ı Kerim, Peygamber'in hadis, fıkıh, ilke ve akide bağlamında Beydâvî'nin sözlerinin yorumlanması ve bazı itirazların çözümlenmesi ve yorumlanması ve dikkatle incelenmesi gereken benzer ayetlerle ilgili olarak burada yer alan sorunlar. Araştırmanın doğası, araştırmacının araştırmasını iki bölüme ayırmasını gerektiriyordu: iki bölümden oluşan akademik bölüm; Birinci bölümde müellifi, adı,soyadı yetiştirilişi, büyükleri, talebeleri ve abideleri tanıtılır, ikinci bölümde nüsha ve yazarın yaklaşım ve üslubu tanıtılır. başlık ve yazara nispeti.el yazmasının nüshalarının incelenmesi, tasviri, inceleme ve şerhte başvurduğu yöntemin anlatılması üzerinde de çalışmıştır.araştırma bölümü, araştırmacının notlandırmayı üstlendiği doğrulanmış metni içermektedir. Peygamberin hadis-i şerifleri, dilbilimcilerin, belagatçilerin, müfessirlerin ve hukukçuların sözleri. Araştırma, en göze çarpan sonuçlardan bahsettiği bir sonuçla sona erdi, yani: el yazması, Baydawi'nin sözlerini takip etme ve yorumlamada iyi sunumu, organizasyonu ve düzenlemesinin yanı sıra yazarın dilbilime olan ilgisi ile ayırt edildi. Ayetlerin yorumlanması bağlamında gramer ve retorik yönlerden, kelimeleri dilsel köklerine döndürerek ve morfolojik türevlerini, sözdizimsel konumlarını ve Kur'an bağlamlarındaki tek kelime arasındaki farkları netleştirerek. Kur'an sistemini ve onun mucizeviliğini, müellifin şüphelilere cevap vermedeki özenini ve bozuk inançlarına bahane olarak gördükleri benzer ayetleri öne çıkarmaya çalışırlar.
Özet (Çeviri)
The research deals with a valuable scientific work, which is "Hashiyat Daddah Omar Roshni Diaa al-Din al-Aydini (d.: 892 AH) on the interpretation of al- Baydawi (from the beginning of Surat al-Dhariyat to the end of Surat al-Haqqah) as a study and investigation. Encyclopedia in Arabic sciences, the Holy Qur'an, the Prophet's hadith, jurisprudence, principles and creed in the context of commenting on Al-Baydawi's words, in addition to resolving some of the objections and problems contained therein with regard to similar verses that need interpretation and careful consideration. The nature of the investigation required that the researcher divide his research into two parts: the academic section, which included two chapters; In the first chapter, he introduces the author, his name, lineage, upbringing, surname, elders, students, and monuments. In the second chapter, he introduces the manuscript and the author's approach and style. The researcher tries to verify the authenticity of the title and its attribution to the author. He also worked on examining the copies of the manuscript, describing them, and describing the method he relied on in investigation and commentary. The investigation section contained the verified text in which the researcher took care of grading the noble verses, the noble hadiths of the Prophet, and the sayings of linguists, rhetoricians, interpreters, and jurists. The research concluded with a conclusion in which he mentioned the most prominent results, namely: the manuscript was distinguished by its good presentation, organization, and arrangement in tracking and commenting on Al-Baydawi's sayings, as well as the author's interest in the linguistic, grammatical, and rhetorical aspects in the context of commenting on the verses, by returning the words to their linguistic root, and clarifying their morphological derivation, their syntactic location, and the differences The semantics between the single word in the Qur'anic contexts with the reasoning for that in an attempt to highlight the Qur'anic system and its miraculousness, as well as the author's care in responding to the suspicious and embodied in the similar verses that they took as a pretext for their corrupt beliefs.