Uluslararası hukuk bağlamında Türkiye'deki göçmen sorunsalı
Immigrant problem in Turkey in the context of international law
- Tez No: 792876
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ERHAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Mülteci, Uluslararası Hukuk, Türkiye, Migration, Immigrant, Refugee, International Law, Turkey
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde göç ve göçmenlik olgusu dünya üzerinde giderek artmaya devam eden bir sorundur. Özellikle“mülteci”ve“sığınmacı”kavramları Türkiye gündeminin en önemli konularındandır. Arap Baharı adı verilen sosyal ve siyasi hareketler neticesinde yaşanan iç kargaşalar ile birlikte Suriye'den Türkiye ve diğer ülkelere yönelen göç dalgası, dünya genelinde zorunlu göçmenliği tetiklemiştir. Afganistan, Pakistan hinterlandından Kuzey ve Orta Afrika'ya, Ortadoğu'dan Güney ve Orta Asya'ya kadar yayılmış olan göç dalgası, dünya kamuoyunun süregiden bir gündemi ve sorunu haline gelmiştir. Bu kapsamda hazırlanan çalışmada göçmenlik olgusu, zorunlu göç ve sığınmacı boyutuyla Türkiye açısından incelenmiştir. Çalışma sonucunda Türkiye'nin göç politikalarının 2011 yılından itibaren köklü bir şekilde değiştiği görülmüştür. Türkiye'nin izlediği yeni dönem göç politikalarının temel dayanağının uluslararası hukuk metinleri olduğu ve ulusal düzenlemelerin çok daha esnek, cömert, himaye edici, kapsayıcı ve korumacı olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'nin geri göndermeme ilkesine sıkı sıkıya bağlı olduğu, münhasıran yasa ve idari düzenlemelere gittiği, geri kabul anlaşmaları yaparak güvenceler sağladığı, sayıları milyonlarla ifade edilenlere özel bir sığınmacı statüsü vererek eğitim, sağlık hizmetleri, barınma gibi kamu hizmetlerinden tam olarak yararlandırdığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda Türkiye'nin göç ve göçmenlik konusunda sergilediği sığınmacı politikası, statü politikası, barınma politikası, himaye politikası ve açık kapı politikalarının Türkiye'yi göçmenler ve göçmen adayları için hedef ülke haline getirdiği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Today, migration and the phenomenon of migration is a problem that continues to increase in the world. In particular, the concepts of“refugee”and“asylum seeker”are among the most important issues on Turkey's agenda. The internal turmoil experienced as a result of the social and political movements called the Arab Spring and the wave of migration from Syria to Turkey and other countries have triggered forced migration worldwide. The wave of migration that has spread from Afghanistan, Pakistani hinterland to North and Central Africa, from the Middle East to South and Central Asia has become an ongoing agenda and problem of world public opinion. In the study prepared in this context, the phenomenon of migration was examined from the perspective of Turkey with the dimension of forced migration and asylum seekers. As a result of the study, it was seen that Turkey's migration policies have changed radically since 2011. It has been determined that the basic basis of Turkey's new period migration policies is international legal texts and that national regulations are much more flexible, generous, patronizing, inclusive and protectionist. It has been determined that Turkey strictly adheres to the principle of non-refoulement, goes exclusively to laws and administrative arrangements, provides guarantees by making readmission agreements, gives a special refugee status to those numbering in the millions, and makes full use of public services such as education, health services and housing. In this context, it can be argued that Turkey's refugee policy, status policy, housing policy, patronage policy and open door policies on migration and migration have turned Turkey into a target country for migrants and prospective migrants.