Uydularda kullanılan esnek bipod yapılarının fırlatma yükleri altında incelenmesi
Investigation of flexible bipod structures used in satellite under launching loads
  1. Tez No: 792899
  2. Yazar: MEHMET KÜRŞAT BİNBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bipod yapıları, fırlatma yükü, uzay araçları, esnek mesnetler, dinamik yükler, rastgele titreşimler, Bipod structures, launch loads, spacecraft, flexures, dynamic loads, random vibrations
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harp Silah ve Araçları Anabilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Silah Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada bipod yapıları, uzay araçlarında sıkça kullanılan yapısal bir elemandır. Bu yapılar fırlatma sırasında ve yörüngede farklı yüklere maruz kalırlar. Bu çalışmada esnek mesnetli bipod yapıları, fırlatma yükleri altında incelenmiştir. İnceleme ilk önce sayısal yöntemler ile yapılmış ardından, statik ve elektrodinamik sarsıcı testleri ile sayısal yöntemler doğrulanmaya çalışılmıştır. Bunun için öncelikle eş rijitliğe sahip dairesel kesitli ve köşe radüslü iki farklı esnek mesnetler tasarlanmış ve yaklaşık 2 kg kütleli yararlı yük taşıyabilecek bir yapıya entegre edilmiştir. Farklı türdeki esnek mesnetlere sahip bipod sistemleri sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak roket üreticileri tarafından sağlanan kullanıcı kılavuzlarında belirtilen yarı statik ivmelenme, düşük frekanslı sinüzoidal ve rastgele titreşim verileri ile analiz edilmiştir. Ardından imalata uygun olarak revize edilen yapı imal edilmiş ve testleri tamamlanmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda dairesel kesitli mesnetlerin sistemin doğal frekansını arttırdığı ve yararlı yükün salınımını azalttığı ancak mesnet üzerindeki gerilmelerin köşe radüslü mesnete oranla daha fazla olduğu görülmüştür. Köşe radüslü mesnette ise bunun zıttı olarak, daha fazla salınıma sebep olmasına rağmen, daha düşük gerilmeler oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
Bipod structures are a structural element frequently used in spacecraft. These structures expose to different loads during launch and in the orbit. In this study, bipod structures combined with different flexures with same stiffness were investigated under launch loads. The study firstly made by using numerical methods, followingly a bipod structure was manufactured and tested under electrodynamics shaker. During study two different types of flexures (circular cross-section and corner-fillet) that have equal stiffness were designed and integrated into a structure that can carry a payload of approximately 2 kg. These two bipod structures were analyzed by using the finite element method under quasi-static acceleration, lowfrequency sinusoidal and random vibration data specified in user manuals that are provided by the rocket manufacturers. As a result of the analyses, it has been seen that circular flexures provide higher natural frequencies and reduce the oscillation of the useful load, but the stresses on the flexures are higher than the corner radius flexures. In contrast to this, for the corner radius flexures, lower stresses are formed, although it causes more oscillation.