Ankara'da yaşayan Somali uyruklu yabancıların Covıd-19'a yönelik bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge and attitudes of Somali nationals living in Ankara towards Covid-19
- Tez No: 793116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN TORUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Bilgi, Covid-19, pandemi, sağlık, salgın, tutumlar, Attitudes, Covid-19, epidemic, health, knowledge, pandemic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma Ankara'da yaşayan Somali uyruklu yabancıların, COVID-19'a yönelik bilgi ve tutumlarını değerlendirmek amacıyla, tanımlayıcı bir araştırma olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara'da yaşayan Somali uyruklu kişiler oluşturmaktadır. Çalışma grubu olasılıksız örnekleme yöntemi ile çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden kişilerden oluşturulmuştur. Çalışmada kullanılan anket formu toplamda 36 soru içeren iki bölümden oluşmaktadır. Anketler Ekim 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır ve çalışma 516 gönüllü katılımcı ile tamamlanmıştır. Araştırmaya katılan Somali uyruklu yabancıların çoğunluğunun yaş ortalamasının 25 olduğu, lisans öğrenimini tamamladığı, erkek, bekar, öğrenci oldukları, Türkiye'de ortalama 2 yıldır eğitim amacıyla ikamet ettikleri belirlenmiştir. Araştırmada Somali uyruklu yabancıların yaş, cinsiyet, medeni durum, mesleği, kronik hastalığı sahip olma durumu, COVID-19 risk grubunda olma düşüncesi, COVID-19 hastalığını geçirme durumu, COVID-19 hastalığını geçirme seyri, yakınlarının COVID-19 olma durumu, COVID-19 nedeniyle yakınlarını kaybetme durumu ile COVID-19'a yönelik bilgi ve tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin (p≤0,05) olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda Ankara'da yaşayan ve araştırmaya katılan Somali uyruklu yabancılarının çoğunluğunun COVID-19 hakkında yeterli bilgiye sahip oldukları ve olumlu bir tutum içinde oldukları belirlenmiştir. Hükümet ve/veya sağlık yetkililerin COVID 19 ile ilgili yapacağı bilgilendirmeler, uyarılar, sağlık eğitim programları Somali uyruklu yabancıların COVID-19 hakkında bilgi sahibi olmasına ve olumlu tutumlar geliştirmesine katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as descriptive research to assess the knowledge and attitudes of Somali nationals living in Ankara. The population of the study consists of people of Somali nationality living in Ankara. The study group consists of people who volunteered to participate in the study, using the non-probability sampling method. The questionnaire used in the study consists of two parts with a total of 36 questions. The questionnaires were completed in a face-to-face interview between October 2021 and April 2022 and the study was completed with 516 volunteers. It was found that the majority of Somali nationals who participated in the study were on average 25 years old, had completed their undergraduate studies, were male, single, students and had been in Turkey for an average of 2 years for educational purposes. In the study, age, gender, marital status, occupation, presence of chronic disease, thought of belonging to the risk group of COVID -19, status of the disease COVID -19, course of the disease COVID -19, status of their relatives suffering from COVID -19 were investigated. It was found that there was a statistically significant relationship(p≤0.05) between the loss of relatives due to 19 and their knowledge and attitude towards COVID -19. As a result of the research, it was found that the majority of Somali nationals living in Ankara who participated in the research are sufficiently informed about COVID -19 and have a positive attitude. It is expected that the information, warning and education programs about COVID 19 to be conducted by the government and/or health authorities will help to improve the knowledge of Somali nationals about COVID -19 and develop a positive attitude.