Üniversite öğrencilerinde değer odaklı yaşam ile depresyon ve kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between valued living, depression, and anxiety among university students
  1. Tez No: 793280
  2. Yazar: SÜMEYYE BETÜL TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Odaklı Yaşam, Depresyon, Kaygı, Valued Living, Depression, Anxiety
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinde değer odaklı yaşam ile depresyon ve kaygı arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlamaktadır. Değer odaklı yaşam, kişinin davranışlarının önem atfettiği değerleriyle tutarlı olduğu bir yaşamı ifade etmektedir. Araştırmanın örneklemini kolayda örnekleme yolu ile seçilmiş 18-30 yaş aralığındaki (x̅=22,1273,245 yıl) akademik hayatına devam etmekte olan lisans ve lisansüstü üniversite öğrencisi 338 katılımcı (204 kadın, 134 erkek) oluşturmaktadır. Katılımcılardan Demografik Bilgi Formu, Değer Odaklı Yaşam Ölçeği (Önem ve Tutarlılık alt ölçekleri), Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Ölçeği olarak beş bölümden oluşan bir formu çevrimiçi ortamda tamamlamaları istenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde, bağımsız örneklemler t-testi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Bağımsız örneklemler t-testi ile değer odaklı yaşam, depresyon ve kaygı düzeyleri cinsiyete göre incelenmiştir. Değer Odaklı Yaşam Ölçeği Önem alt boyutu ve Beck Anksiyete Ölçeği puanlarında cinsiyete göre anlamlı farklılaşma olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına bakıldığında, değer odaklı yaşam ile depresyon, değer odaklı yaşam ile kaygı arasında istatistiksel olarak anlamlı olumsuz yönde bir ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca Değer Odaklı Yaşam Ölçeğinin alt ölçekleri; Önem ve Tutarlılık ile depresyon ve kaygı arasında istatistiksel olarak anlamlı olumsuz yönde ilişki olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Değer Odaklı Yaşam Ölçeğinin önem ve tutarlılık boyutları ile kaygı ve depresyonu yordamak adına çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonuçlarına bakıldığında, Değer Odaklı Yaşam Ölçeğinin tutarlılık boyutunun istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde depresyon ve kaygıyı yordadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın bulguları ilgili alan yazını çerçevesinde tartışılmış ve araştırmanın ana hipotezleri doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between valued living with depression and anxiety among university students. Valued living refers to a life in which a person's behaviors are consistent with his/her values. The sample of this study recruited using convenient sampling consists of 338 university students (204 women, 134 men; x̅=22,1273,245 years), undergraduate and graduate, who are currently in their academic life. Participants were asked to complete an online questionnaire including 5 parts, Demographic Information Form, Valued Living Questionnaire (Importance and Consistency subscales), Beck Depression Inventory, and Beck Anxiety Inventory. To analyze the data, independent samples t-test, Pearson correlational analysis and multiple linear regression analysis are used. Valued living, depression, and anxiety levels were analyzed by gender with independent samples t-test. The findings show that there is a significant difference according to gender in Valued Living Importance subscale and Beck Anxiety Inventory scores. The relationship between variables of the study was measured with The Pearson correlational analysis. The result of the correlational analysis shows that valued living is associated with both depression and anxiety in a statistically significant negative direction. Both the Importance and Consistency subscales of the Valued Living Questionnaire are associated with depression in a statistically significant negative direction. Additionally, the Consistency and Importance subscales are found to be significantly associated with depression and anxiety in a negative direction. Moreover, Multiple Linear Regression analysis is used to predict the value of depression and anxiety based on the Importance and Consistency subscales of the Valued Living Questionnaire. Analysis results explain that the Consistency subscale of the Valued Living Questionnaire predicts depression and anxiety statistically significantly. Findings of this research is discussed from the perspective of related literature. Main hypotheses of the research were confirmed.