Yaşar Kemal'in romanlarında korku ve kaygı
Fear and anxiety in Yaşar Kemal's novels
- Tez No: 793483
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM DAYANÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yaşar Kemal, Roman, Korku ve Kaygı, Özne ve Nesne, Bireysel ve Toplumsal Çatışmalar, Yaşar Kemal, Novel, Fear and Anxiety, Subject and Object, Individual and Social Conflicts
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren özellikle 20. ve 21. yüzyıllarda birey eksenli romanlar kaleme alınınca bireye verilen değerin arttığı görüldüğü gibi bireyin iç dünyası, yaşadığı buhranlar, psikolojisi eserlerde işlenmeye başlanmıştır. Bu bağlamda bireyin olaylar karşısında yaşadığı korku ve kaygılar, her bireyin ister istemez bu duyguları nasıl yaşadıkları ve ne gibi tepkiler verdikleri, romanlar üzerinden okuyucuya aktarılarak bireyin bir bakıma iç dünyası anlaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın“Giriş Bölümü”nde korku ve kaygı kavramlarına, aralarındaki farklılıklara, bireyin yaşadığı bu duygular karşısında verdikleri tepkilere değindiğimiz gibi bireyi etkisi altına alan rüya konusunu ve bireyin karmaşık, gizli yapısını oluşturan bilinçaltını ele aldık.“Birinci Bölüm”de korku ve kaygı duygularının olay ve olay örgüsünde nasıl gelişip yaşandığını, hangi bakış açıları ve tekniklerle aktarıldığını romanlardan yaptığımız alıntılarla inceleyip aktardık.“İkinci Bölüm”de korku ve kaygının özne, nesne, mekân ve zaman unsurlarında nasıl bir gelişme gösterdiğini romanları inceleyerek açıklamaya çalıştık.“Sonuç Bölümü”nde ele aldığımız konuyu tüm başlıkları göz önünde bulundurarak değerlendirmeye ve yorumlamaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Since the second half of the 19th century, especially in the 20th and 21st centuries, when individual-centered novels are written, not only it is observed that the value given to the individual has increased but also the individual's inner world, depression he or she has gone through and his or her psychology have begun to be handled in the works. In this context, the individual's inner world is tried to be understood in a sense by transferring the anxiety and the fear the individual experiences in the face of events, how each individual unintentionally experiences these feelings and how (s)he reacts through novels to the reader. In the“Introduction Part”of our study, we have touched on not only fear and anxiety concepts, the differences between them, and the individual's reactions to those feelings he experiences but also dream issue that takes hold of the individual and subconsciousness that forms the individual's complex and secret structure. In the“First Part”, we have examined and conveyed how the feelings of fear and anxiety develop and experienced in the plot and plotline, and with which perspectives and techniques are conveyed, with quotations from the novels. In the“Second Part”, we have tried to use how fear and anxiety developed in the elements of subject, object, place and time by examining his novels. In the“Conclusion Part”, we have tried to evaluate and interpret the subject we have focussed on by considering all the titles.