Kekemeliği olan ve olmayan çocukların dil, sesletim vesıcak yürütücü işlev becerilerinin incelenmesi
Investigation of language, articulation and hotexecutive functional skills of stuttering andnonstuttering children
  1. Tez No: 793536
  2. Yazar: ESRA KAYMIŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN SERTAN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, Kekemelik, Sesletim, Sıcak Yürütücü İşlevler, Articulation, Language, Hot Executive Functions, Stuttering
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada kekemeliği olan ve olmayan çocukların dil, sesletim ve sıcak yürütücü işlev becerilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 4;0- 6;11 yaş arasında 25 kekemeliği olan ve 25 kekemeliği olmayan katılımcıdan oluşmaktadır. Bu çalışma kapsamında ölçme aracı olarak Türkçe erken dil gelişim testi (TEDİL), sesletim sesbilgisi testinin (SST) alt ölçeği olan sesletim alt testi (SET), ve kazan kaybet görevi kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak bağımsız örneklemler t-testi, Mann Whitney-U testi, Pearson korelasyon ve Spearman korelasyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre kekemeliği olan ve olmayan çocukların alıcı dil, ifade edici dil, sözel dil ve sesletim becerileri arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Benzer şekilde kekemeliği olan ve olmayan grup arasında sıcak yürütücü işlev becerileri arasında da anlamlı bir fark yoktur. Kekemeliği olan çocukların sıcak yürütücü işlev becerileri ve kekemelik şiddeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Kekemeliği olan çocukların sıcak yürütücü işlev becerileri ile alıcı dil becerileri arasında anlamlı bir ilişki olmamasına rağmen, sıcak yürütücü işlev becerileri ile ifade edici dil becerileri arasında ters yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kekemeliği olan grubun sıcak yürütücü işlev becerileri ile sözel dil becerileri arasında da ters yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kekemeliği olan grubun sıcak yürütücü işlev becerileri ile sesletim becerileri arasında anlamlıya yakın bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the language, articulation and hot executive function skills of stuttering and nonstuttering children.The study group of the research consists of 25 stuttering and 25 non-stuttering participants between the ages of 4;0-6;11. Within the scope of this study, the Turkish Early Language Development Test (TEDIL), the articulation subtest (SET), of Turkish Articulation and Phonology Test (SST) and the win-lose task were used as measurement tools. The obtained data were evaluated by using the SPSS program with independent samples t-test, Mann Whitney-U test, Pearson correlation and Spearman correlation analysis. According to the findings of the study, any significant difference was not found between the receptive language, expressive language, verbal language and pronunciation skills of children with and without stuttering. Similarly, any significant difference was not found in hot executive function skills between the stuttering and non-stuttering groups. Also, any significant relationship was not found between the hot executive function skills of children with stuttering and the severity of stuttering. Even though any significant relationship was not found between hot executive function skills and receptive language skills of children with stuttering, a significant inverse relationship was found between hot executive function skills and expressive language skills. A significant inverse relationship was found between hot executive function skills and verbal language score of the stuttering group. There is a close relationship between hot executive function skills and pronunciation skills of the stuttering group.