Çocuk ve felsefe
Children and philosophy
  1. Tez No: 793658
  2. Yazar: MEHTAP TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Çocuk, Çocuk ve Felsefe, Çocuklarla Felsefe, İnsan, Philosophy, Child, Child and Philosophy, Philosophy with Children, Human
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnsan olma çabası, çocuk adına yeni arayışları açığa çıkarmaktadır. Bunlardan biriside çocuk ve felsefe düşüncesidir. İnsan olmaklık geçmiş, şimdi ve gelecek olmak üzere üç boyutlu bir zamanda gerçekleşmektedir. Bu deviniminin ilk basağı çocuk olmakla başlamaktadır. Çocuk ve felsefe ilişkisi insan odaklı olması nedeniyle geriye dönük olduğu kadar ileriye de yöneliktir. Bu düşüncede temel amaç, çocuğun bütünsel anlamda potansiyelinin ortaya çıkarılmasıdır. Yapılan etkinliklere bakıldığında çocuğun tarihsel, kültürel ve felsefi boyutunun göz ardı edildiği görülmektedir. Oysa çocuk ve felsefe düşüncesinin seslendiği özne, çocuktur. Bu nedenle çocuk ve felsefe arasında sağlam bir köprü kurmak için öncelikle çocuğu doğru anlamak ve tanımak gerekmektedir. Araştırma, çocuk ve felsefe ilişkisinin kapsamlı biçimde incelenmesinin gerekliliği üzerine olmuştur. Bu kapsamda çocuk ve felsefe düşüncesi hakkında ortaya çıkan yaklaşımlar ve çalışmalarla ilgili literatür taraması yapılmıştır. Tezimizde çocuk ve felsefe ilişkisinin ne olduğu sorusuna yanıt aranmıştır. Bu doğrultuda çocuk ve felsefe düşüncesine kaynaklık eden yaklaşımların incelenerek tespit edilmesi sağlanmıştır. Çalışmada öncelikle çocuk, çocukluk, insan olma ve felsefe kavramlarının ne olduğu incelenmiştir. Ardından çocuk ve felsefe düşüncesi odağında dil, düşünce ve düşünme kavramları ele alınmıştır. Son olarak çocuk ve felsefe düşüncesinin gelişimi ele alınmış olup çocuklarla felsefenin ne olduğu sorusu irdelenmiştir. Sonuç olarak çocuk ve felsefe düşüncesinin uygulama alanında çocuğa görelik ilkesini yok sayan boşlukların olduğu saptanmıştır. Bu anlamda çocuklarla felsefe uygulamalarının felsefi ve akademik bir zeminde yapılandırılmasının önemi açığa çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effort to be human reveals new pursuits on behalf of the child. One of them is the idea of children and philosophy. Being human happens in a three-dimensional time, past, present and future. The first step of this movement starts with being a child. Since the relationship between children and philosophy is human-oriented, it is as forward as it is retrospective. The main purpose of this idea is to reveal the child's potential in a holistic sense. When we look at the activities carried out, it is seen that the historical, cultural and philosophical dimension of the child is ignored. However, the subject addressed by the thought of the child and philosophy is the child. For this reason, in order to establish a solid bridge between the child and philosophy, it is necessary to first understand and get to know the child correctly. The research has been on the necessity of a comprehensive study of the relationship between children and philosophy. In this context, literature review was carried out on the approaches and studies that emerged about child and philosophical thought. In our thesis, an answer to the question of what is the relationship between children and philosophy was sought. In this direction, it has been ensured that the approaches that source the idea of children and philosophy are examined and determined. In the study, first of all, what are the concepts of children, childhood, being human and philosophy were examined. Then, the concepts of language, thought and thinking were discussed in the focus of child and philosophical thought. Finally, the development of child and philosophical thought was discussed and the question of what philosophy is with children was examined. As a result, it has been determined that there are gaps in the field of application of child and philosophical thought that ignore the principle of relativity to the child. In this sense, the importance of structuring philosophy practices with children on a philosophical and academic basis is revealed.