Covid 19 pandemi döneminde uzaktan eğitim sürecinin değerlendirilmesi
Evaluation of the distance education process during the epidemic period
- Tez No: 793815
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Uzaktan Eğitim, Salgın, Koronavirüs, Covid-19, Education, Distance Education, Epidemic, Coronavirus, Covid-19
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı eğitim paydaşlarının (Milli Eğitim Müdürlüğü personelleri, öğretmen, öğrenci ve veli) salgın döneminde uzaktan eğitim sürecinin değerlendirilmesine yönelik fikirlerini ortaya koymak ve uzaktan eğitimin verimliliğini arttırmaya yönelik öneriler sunmaktır. Araştırmada nitel araştırma türlerinden vaka incelemesi (Örnek Olay Araştırması) benimsenmiştir. Bu kapsamda zorunlu uzaktan eğitim sürecinde eğitim paydaşlarıyla mülakatlar yapılarak veriler toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 eğitim–öğretim yılında Siirt ilinde bulunan kamuya bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan 29 öğretmen ve yöneticiler, Siirt Milli Eğitim Müdürlüğünde görevli 16 memur, 23 öğrenci ve 22 veliden oluşturmaktadır. Eğitim paydaşlarının uzaktan eğitim konusundaki görüşleri içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, uzaktan eğitimin tanımlamasına yönelik iki konu üzerinde durulmuştur. Bunlar; teknoloji kullanımı ve zaman- mekân bağımsızlığı olarak ifade edilmiştir. Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime kıyasla avantajlarının neler olduğu hakkında katılımcılar farklı fikirlere sahiptir. MEM personelleri, öğretmen ve velilerin çoğunluğu uzaktan eğitimin zaman ve mekândan bağımsız olması avantajına değinirken öğrenciler; çok daha rahat bir eğitim olmasından dolaylı uzaktan eğitimi avantajlı görmektedirler. Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitime kıyasla dezavantajlarının neler olduğu hakkında MEM personelleri, teknolojik ve altyapı yetersizliği ve motivasyon eksikliğini ifade ederken öğretmen, öğrenci ve veliler ise daha çok yaşayarak öğrenememe ve teknolojik alt yapı yetersizliğine vurgu yapmaktadırlar. Uzaktan eğitimin verimliliği hakkında MEM personelleri, öğretmen, öğrenci ve veliler açısından bakıldığında katılımcıların çoğunluğu uzaktan eğitimi; içeriğin etkin sunulamaması, teknik ve altyapı sorunları ve uzaktan eğitimin doğası gereği verimsiz bulmuşlardır. Uzaktan eğitimin sürdürülebilirliği hakkında MEM personelleri, öğretmen, öğrenci ve velilerin büyük çoğunluğu; sosyo-ekonomik imkânsızlıklar, teknik ve altyapı sorunları, velilerdeki dijital bilgi eksikleri ve uzaktan eğitimin fırsat eşitsizliği yaratması gibi sebeplerle uzaktan eğitimin sürdürülebilir olmadığını ifade etmiştir. Uzaktan eğitimde öneriler kısmında katılımcılar; eğitimin paydaşlarının eğitilmesi ve desteklenmesi, teknolojik materyal desteği ve alt yapı hizmetlerinin güçlendirilmesi önerisinde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the opinions of education stakeholders (National Education Directorate staff, teachers, students and parents) on the evaluation of the distance education process during the epidemic and to offer suggestions to increase the efficiency of distance education. Case study, one of the qualitative research types, was adopted in the study. In this context, data were collected by conducting interviews with education stakeholders during the compulsory distance education process. A semi-structured interview form was used as a data collection tool. The study group of the research consists of 29 teachers and administrators working in public primary, secondary and high schools in the province of Siirt in the 2021-2022 academic year, civil servants in the 16 Siirt National Education Directorate, 23 students and 22 parents. The views of education stakeholders on distance education were evaluated through content analysis. According to the results of the research, two issues were focused on the definition of distance education. These; technology use and time-space independence. Participants have different opinions about the advantages of distance education compared to face-to-face education. While the majority of MEM staff, teachers and parents mentioned the advantage of distance education being independent of time and place, students; They find indirect distance education advantageous because it is a much more comfortable education. While MEM personnel express the lack of technology and infrastructure and lack of motivation about the disadvantages of distance education compared to face-to-face education, teachers, students and parents emphasize the inability to learn by living and the lack of technological infrastructure. Regarding the efficiency of distance education, from the point of view of MEM staff, teachers, students and parents, most of the participants prefer distance education; they found it inefficient due to the ineffective presentation of the content, technical and infrastructure problems and the nature of distance education. The majority of MEM staff, teachers, students and parents about the sustainability of distance education; He stated that distance education is not sustainable due to socio-economic impossibilities, technical and infrastructure problems, digital information deficiencies in parents and the inequality of opportunity of distance education. Participants about distance education; They suggested educating and supporting the stakeholders of education, strengthening technological material support and infrastructure services.