دراسة السَّردية القَصصيَّة في القرآن الكريم دراســة دلالــيَّة [سورة يوسف أنموذجاً]
Kur'an-ı Kerim'de hikaye anlatımını incelemek / bir model olarak Yusuf Suresi (Anlamsal çalışma)
- Tez No: 794061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ Semra Nurdan YAĞLI SOYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân Kıssaları, Anlatım, Hz. Yusuf, Şahıslar, Olaylar, Zaman, Mekân
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma Kuran'da geçtiği şekliyle metin ve anlatım yönüyle Yusuf kıssasını incelemeyi hedeflemektedir. Yusuf kıssası hikâyenin ana konusuyla bağlantılı birçok olaydan oluşur. Olay, karakter, zaman ve mekân gibi unsurlara dayanan kıssanın anlatı yapısının incelenmesi de araştırmanın bir diğer hedefidir. Kur'an'ın bütün kıssalarında olduğu gibi Yusuf kıssasının da konu ve malzeme, tarihi gerçeklerden oluşur. Kıssa bu yönüyle edebî hikayelerden farklıdır. Yusuf kıssasının Kur'ân'daki bir surenin tamamını kapsamış olması, bu kıssanın önemini göstermektedir. Araştırmada bir dizi olay ve hikâyenin anlatı yapısına göre kıssa tahlil edilirken ve dinleyicilerin kalplerini etkileyecek şekilde bu unsurların yaratıcı bir halde kıssaya katılması ortaya konurken betimleyici analitik yöntem kullanılmıştır. Araştırmada şu sonuçlara ulaşılmıştır: Bu hikâye yakışıklı oluşu ile kıssada gerçekleşen, sonunda krize dönüşecek olan olayları tetikleyen bir ana karaktere, Hz. Yusuf'un karakterine dayanmaktadır. Psikososyal boyut ise Hz. Yusuf'un babası ve hikâyenin ana kahramanı hakkında büyük bir imtihana dönüşecek olan kardeşlerinden gördüğü haset ve kıskançlık ilişkisinde ortaya çıkar. Kıssa, okuyucuyu doğrudan olaylarının gelişimine dahil eden dramatik, parlak bir başlangıca dayanır. Olaylar Hz. Yusuf'un bir rüya görmesi ile başlar. Sonra kardeşleri ve Aziz'in eşi ile olan imtihanı, hapis, hapisten kurtuluş ve hükümran olma ile devam eder. Kıssa Hz. Yusuf'un ailesi ile buluşması ve rüyayı te'vil etmesiyle biter. Tüm bunlar yoğun, doğru bir anlatımda, keyifli bir teatral diyalogda ve sahneler arasında yumuşak bir geçişte zikredilir. Böylece sebep ve sonuç birbirine bağlanır ve hikâye tamamlanana kadar olayların, zamanın ve mekânın işlevi artar. Çalışmanın vardığı netice şu şekilde ifade edilebilir: Hiçbir beşerî anlatı ilahi anlatıdan üstün değildir. Kur'ân'ın icazı hikâye anlatımı da kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimed to study the story of Joseph PBUH, as narrated by the Holy Qur'an as a narrative text consisting of a group of connected events that represent a raw material for the story, and the narrative structure of the story which based on events, characters and elements such as time and place. The story of Joseph differs from the artistic story in that it is a story that derives its material from reality and historical facts - as all stories of the Qur'an - and that it is a story in a complete surah in the Holy Qur'an, which indicates its importance. The study followed the descriptive analytical approach when analyzing the story into a set of events and elements, which constitute the narrative structure, and indicating how these elements mix in a creative way to influence the hearts of the listeners. The study concluded that this story was based on a main character, the character of the Prophet Joseph whose physical dimension (his physical beauty) played a driving role for the events of the story towards crisis. As for the social and psychological dimension, it appeared in Joseph's relationship with his father, whom he loved very much, and with his jealous and envious brothers, which diverted the course of the story into a great ordeal that the hero of the story experienced. And that the story relied on an exciting dramatic beginning that introduced the recipient to the developments of its events directly. The events began with Joseph's dream, then his brothers ordeal, then an ordeal with the minister's wife who sought to seduce him, then prison ordeal, then innocence and the great kingdom, and ended with the interpretation of his dream, and all this in an intense, accurate narration, an enjoyable theatrical dialogue, and a smooth transition between scenes so that cause and effect are interconnected. The function of events, time and place are integrated until the story is completed, and the study concluded that the divine narration is not surmounted by any narration, but rather that the miracle of the Qur'an includes its narrative miracle.