Yetişkin Suriyeli mültecilerin ve kurs öğreticilerinin Birleşmiş Milletler ve Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde açılan Türkçekurslarına yönelik görüşlerinin incelenmesi
Examination of the opinions of adult Syrian refugees and course teachers' on Turkish courses opened with the cooperation of the United Nations and the Ministry of National Education
- Tez No: 794069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGE ÇAM AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli mülteciler, Yaşam boyu öğrenme, Kurs öğreticileri, Syrian refugees, Lifelong learning, Course tutorials
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmanın amacı, Birleşmiş Milletler Mültecilerin Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğinde açılan Türkçe kurslarına devam eden yetişkin Suriyeli mültecilerin ve kurs öğreticilerinin Türkçe kurslarına yönelik görüşlerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesidir. Araştırmada temel nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu; UNHCR ve MEB iş birliğinde Bursa ili Yıldırım İlçesi Halk Eğitim Merkezi'nde açılan Türkçe kurslarına katılan 18 yetişkin Suriyeli mülteci ve bu kurslarda görev yapan 5 kurs öğreticisi olmak üzere toplam 23 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmada katılımcılara yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda Türkçe kurslarına katılan yetişkin Suriyeli mültecilerin ve bu kurslarda görev yapan öğreticilerin görüşlerine göre;“Katılım Nedeni/Amacı”,“Dil Hakkındaki Görüşler”,“Kursta Sunulan İçerik-Konu İle Günlük Yaşantı Arasındaki İlişki”,“Karşılaşılan Zorluklar”,“Karşılaşılan Sorunların Çözümü İçin Yapılanlar”,“İletişim Kurma Becerilerinin Şekillenmesi”,“Beklentiler”,“Geliştirilmesi/Verimli Hale Gelebilmesi İçin Düşünülen Öneriler”,“A1 – A2 Düzeyi Kabul Kriterleri”,“Kursların Verimliliğinin Değerlendirilmesi”,“Kurs Öğreticilerinden Kaynaklı Zorluklar”temalarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to ascertain and assess the views of course instructors and adult Syrian refugees who enroll in Turkish courses launched in collaboration with UNHCR and MNE. One of the qualitative research techniques employed in the study was basic qualitative research. The research's study group is made up of a total of 23 volunteers, including 18 adult Syrian refugees and 5 course instructors, who participated in Turkish classes that were launched in Bursa province's Yıldırım District Public Education Center in collaboration with the UN and MNE. The participants in the study underwent a semistructured interview process. The research's data were examined using content analysis. The study's findings are based on the opinions of Syrian refugees who took Turkish classes and the instructors who taught them, as well as their perspectives on the following topics:“Reason/Purpose of Participation,”“Opinions on Language,”“The Relationship between the Content Presented in the Course-Subject and Daily Life,”“Challenges Encountered,”“What Has Been Done to Solve the Encountered Problems,”“Shaping Communication Skills,”"Expectations It is believed that the research's findings will be useful in delivering better qualified services for the needs of refugees and instructors in the courses, as well as the corrections that must be made for these demands, because there are few comparable studies in the related literature.