Harbetsuvan tepesi sürtme taş aletleri ve diğer küçük buluntuları
Harbetsuvan hill ground stone tools and other small finds
- Tez No: 794078
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Harbetsuvan Tepesi, PPNB Dönemi, Sürtme Taş Aletleri, Harbetsuvan Hill, PPNB period, friction stone tools
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yaptığım bu çalışmada Harbetsuvan Tepesi'nde bulunan sürtme taşlardan yapılmış olan aletlerin ve diğer buluntuların incelenmesi amaçlanmıştır. Tez çalışmamızda öncelikli amaçlardan biri genel hatlarıyla Harbetsuvan Tepesi'nin bulunan sürtme taş aletlerin, üst ve alt ezgi taşlarının, bezemeli taşların, keser, kesercik ve keskilerin araştırılması, tablolaması ve civarda bulunan Göbeklitepe, Nevali Çori, Karahan Tepe, Şanlıurfa-Yeni Mahalle'de bulunan benzer aletlerin karşılaştırması yapılıp değerlendirilmesi ve bunlar hakkında bilgi vermektir. Bunun akabinde tezin esas amacı Harbetsuvan Tepesi'nde; 2017, 2018 ve 2019 yılında yapılan kurtarma kazılarında ele geçen sürtme taşlardan yapılmış olan aletlerin ve diğer buluntuların değerlendirilmesidir. Öncelikli olarak sürtme taş aletleri ve diğer buluntular genel olarak alet türüne göre alt başlıklar halinde incelenecektir. Bu incelemeler sonucunda buluntular detaylandırılıp karşılaştırmaları yapılarak tablo çalışmaları oluşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the tools made of ground stones and other finds found on Harbetsuvan Hill. One of the primary aims of our thesis study is the research and tabulation of the ground stone tools, upper and lower grinding stones, decorated stones, incisors, cuts and chisels found in Harbetsuvan Hill in general terms and in Göbeklitepe, Nevali Çori, Karahan Tepe, Şanlıurfa-Yeni Mahalle. to compare and evaluate similar tools found and to give information about them. Following this, the main purpose of the thesis is on Harbetsuvan Hill; This is the evaluation of tools made of ground stones and other finds found during the salvage excavations carried out in 2017, 2018 and 2019. First of all, ground stone tools and other finds will be examined in sub-headings according to the type of tool. As a result of these examinations, the findings will be detailed and compared, and table studies will be created.