Kurumsal sürdürülebilirlik kapsamında hastanelerdeki enerji maliyetlerinin düşürülebilmesine yönelik strateji önerileri: Bulanık karar verme yöntemleriyle farklı hastane gruplarının analizi
Strategy recommendations for reducing energy costs in hospitals within the scope of corporate sustainability; Analysis of different hospital groups with fuzzy decision-making methods
- Tez No: 794127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Bulanık DEMATEL, enerji, hastane, kurumsal sürdürülebilirlik, maliyet, Corporate sustainability, cost, energy, hospital, Fuzzy DEMATEL
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Hastaneler, insanların sağlıklarını kazanmak ya da sağlık düzeylerini artırmak amacıyla hizmet aldıkları kurumlardır. Bu nedenle hastanelerde hizmetin sürdürülebilirliği önemlidir. Hastanelerde sürdürülebilirliğin sağlanması için maliyet kontrolünün sağlanması gerekir. Bu nedenle, bu çalışma hastanelerdeki enerji maliyetlerinin düşürülmesi için strateji geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Kapsamlı literatür taraması sonucunda hastanelerdeki enerji maliyetlerine etki eden kriter seti oluşturulmuştur. Kriter seti, kurumun dışarıdan borçlanarak-ortak bularak finans sağlaması ile enerji maliyetlerini karşılaması, devlet teşvikleri ile enerji maliyetinin düşürülmesi, hasta/hasta yakınlarına enerji tasarrufuna yönelik bilgilendirici doküman dağıtılması, personele enerji tasarrufuna yönelik eğitimlerin verilmesi, yenilenebilir enerji alternatifleri ile enerji bağımlılığının azaltılması, yalıtım yapılarak binaya fazla enerji tüketiminin önüne geçilmesi, enerji tasarrufu yüksek ekipman kullanılması ve etkin denetim mekanizmasının oluşturulması ile gereğinden fazla enerji tüketiminin önüne geçilmesidir. Bu kriter seti, analiz yöntemi olarak kullanılan DEMATEL, Bulanık DEMATEL ve AHP soru formatına dönüştürülmüştür. 5 farklı hastane grubundan en az 10 yıl tecrübeli yöneticilere bu soru formu ulaştırılmış ve veriler toplanmıştır. Farklı hastane grupları, ikinci basamak devlet hastanesi, ikinci basamak özel hastane, devlet üniversite hastanesi, vakıf üniversite hastanesi ve şehir hastanelerinden oluşmaktadır. Bu çalışma ile, farklı hastane grupları için strateji geliştirilecektir. Her bir hastane grubu için analiz yapılmış ve farklı sonuçlar elde edilmiştir. Özel hastane grupları için en önemli kriter“devlet teşvikleri enerji maliyetlerinin düşürülmesi”bulunmuştur. Buna göre, devletin özel hastaneler için düşük faizli kredi ve vergi indirimi gibi teşvikler sunması yerinde olacaktır. Diğer hastane grupları için ise en önemli kriter“yenilenebilir enerji alternatifleri ile enerji bağımlılığının azaltılması”olarak bulunmuştur. Hastaneler için küçük ölçekli güneş ve rüzgâr panellerinin kurulması enerji bağımlılığını daha azaltacaktır.
Özet (Çeviri)
Hospitals are institutions where people receive services in order to regain their health or increase their level of health. Therefore, the sustainability of service in hospitals is important. Sustainability needs to be controlled in hospitals. One of the important cost items is energy expenses. Therefore, this study was conducted to develop a strategy for reducing energy costs in hospitals. As a result of a comprehensive literature review, a set of criteria affecting energy costs in hospitals was created. The criteria set is that the institution meets its energy costs by borrowing and finding partners from abroad, reducing energy costs with government incentives, distributing informative documents on energy saving to patients/patient relatives, providing trainings on energy saving to personnel, reducing energy dependence with renewable energy alternatives, insulation It is to prevent excessive energy consumption in the building, to use energy-saving equipment and to create an effective control mechanism, to prevent excessive energy consumption. This set of criteria has been transformed into DEMATEL, Fuzzy DEMATEL and AHP question formats, which are used as analysis methods. This questionnaire was sent to managers with at least 10 years of experience from 5 different hospital groups and data were collected. Different hospital groups consist of second level public hospital, second level private hospital, state university hospital, foundation university hospital and city hospitals. With this study, a strategy will be developed for different hospital groups. Analyzes were made for each hospital group and different results were obtained. The most important criterion for private hospital groups was found to be“state incentives to reduce energy costs”. Accordingly, it would be appropriate for the government to offer incentives such as low-interest loans and tax deductions for private hospitals. For other hospital groups, the most important criterion was found to be“reducing energy dependence with renewable energy alternatives”. Installing small-scale solar and wind panels for hospitals will reduce energy dependency.