Roma sanatında kişileştirme
Personification in Roman art
  1. Tez No: 794203
  2. Yazar: TAYGUN KOTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YALÇIN TAVUKÇU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Roma Sanatı, Kişileştirme, Sikke, Mozaik, Roma İmparatorluğu, Roman Art, Personification, Coin, Mosaic, Roman Empire
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 431
Özet
Kişileştirme; bir şeyin, yerin ya da soyut bir kavramın kişiler gibi davrandırma, canlandırma sanatıdır. Antik dönemde insanlar her varlığın bir ruhu olduğuna inanmışlardır. Bu inanç doğrultusunda bütün her şeyi canlı birer varlık gibi düşünmeleri ve bunları insan formunda tasvir etmeleri kişileştirmelerin sanatsal alanda kullanılmasını başlamıştır. Mezopotamya devletlerinden itibaren hem literatür hem de sanatsal alanda kullanılmasına rağmen kişileştirmelerin en yaygın kullanımını Roma İmparatorluk Döneminde görmekteyiz. Kişileştirmelerin bu dönemde çok yaygın kullanılmasının sebebi ise, imparatorların siyasi, askeri, dini ve ekonomik propagandacına hizmet etmek için kullanılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda genellikle sikkeler olmak üzere Roma sanatında çok geniş bir alana konu olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Personification: İt is the art of making something, place or an abstract concept act as people to animate them. In ancient times, people belived that every being had a soul. İn line with this belief, thinking of all things as living beings and depicting them in human form started the use of personifications in the artistic field. We see the most common use of personifications in the Roman İmperial Period, despite it has been used in both literature and art since the Mesopotamian states. They were used to serve the political, military, religious and economic propaganda of the emperors, therefore personifications commonly use in this period. For this purpose, they were the subjects of a very wide area in Roman art, usually coins.