Glial tümörlerde morbidite ve mortaliteyi etkileyen faktörler ve klinik sonuçlarımızın yeni Dünya Sağlık Örgütü sınıflaması çerçevesinde retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the factors affecting morbidity and mortality in glial tumors and our clinical results within the framework of the new World Health Organization classification.
- Tez No: 794234
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN TEKİNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: glial tümör, mortalite, morbidite, prognoz, SSS sınıflama, glial tumor, mortality, morbidity, prognosis, CNS classification
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Glial tümörler, yüksek teknoloji ve gelişen olanaklara rağmen mortalitesi ve morbiditesi yüksek olan malignitelerdir. Cerrahi ve radyo-kemoterapi tedavi yöntemleri ile sağ kalım artırılmaya çalışılsa da, özellikle yüksek dereceli glial tümörlerde, prognozda anlamlı bir ilerleme kaydedilebildiğini söylemek mümkün değildir. Cerrahi rezeksiyon tedavide halen en önemli rolü oynamakla beraber glial tümörlerin vasfı ve yerleşim yeri sebebiyle uygun rezeksiyon her zaman mümkün değildir. Bu çalışmanın amacı glial tümörlerde mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörleri retrospektif değerlendirerek literatüre katkı sunmak ve Dünya Sağlık Örgütü yeni SSS sınıflamasının prognoz tayinine katkısını kliniğimizdeki sonuçlarla değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: SBÜ Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği'ne 2017-2022 yılları arasında intrakranial kitle ile başvuran ve operasyon sonucunda patolojisi glial tümörle uyumlu gelen hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların postoperatif takiplerinde sağ kalım süreleri ve nörolojik muayeneleri değerlendirilerek morbidite ve mortaliteye etkisi olan parametreler incelenmiştir. Bulgular: Opere edilen glial tümör vakalarında sağ kalıma etkisi olan faktörlerin yaş, preoperatif ve postoperatif GKS skoru, preoperatif ve postoperatif fokal defisit varlığı, patoloji sonucunda tümörün derecesi ve IDH mutasyonu varlığı olduğu görülmüştür. Kitle eksizyon derecesi, radyoterapi, kemoterapi, reoperasyon ve ATRX ekspresyonunun prognoza anlamlı katkısı olmadığı görülmüştür. Preoperatif fokal defisiti olmayan hastalarda en sık tümör lokalizasyonu sağ frontal lobken postoperatif fokal defisit gelişen hastalarda en sık tümör lokalizasyonu sol frontal lob olarak izlenmiştir. Reoperasyon gereken hastalarda en sık yerleşim yeri sol temporal lob olarak görülmüştür. Sonuç: Glial tümörlerde mortaliteyi ve morbiditeyi etkileyen faktörlerin ve DSÖ'nün yeni SSS tümör sınıflamasının bilinmesinin bu hastalarda prognoz tayinine katkıları olması beklenmektedir. Tedavide ilk tercih olan cerrahi rezeksiyon planının belirlenmesi ve sonrasında uygulanan kemoterapi radyoterapi gibi tedavilerin başarısını ortaya konmasında prognostik faktölerin değerli olduğu düşünülmektedir. Mortalite ve morbiditeyi etkileyen faktörlerin randomize kontrollü çalışmalar ile araştırılması, sağ kalımın artırılması ve özürlülüğün azaltılmasında etkili sonuçlar verebileceğinden bu konuda ileri araştırmalara ihtiyaç devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Despite the fact that medical conditions and technology have advanced immensely to this day, glial tumors are malignancy with high morbidity and mortality. Much as the efforts have been put to increase the survival by means of surgical and radio-chemotherapy treatments, it is not very possible to say adequate amount of progress has been made in prognosis, particularly in high grade glial tumors. Althugh surgical resection plays the most significant role in treatment, the appropriate resection may occasionally not be implemented due to the characteristics and the placement of glial tumors. The objective of this study is to contribute to the literature by evaluating the factors that influence mortality and morbidity in glial tumors on our patients retrospectively and is to assess the value of new CNS classification to the prognosis determination of the World Health Organization by the help of the results in our clinic. Materials and Method: In this research, patients who applied to Ankara Training and Research Hospital Neurosurgery Clinic between 2017-2022 suffering from intercranial mass and as a result of the operation of the pathology report in compatible with glial tumor patients are included. Keeping the track of the postoperative survivability duration, parameters that affected morbidity and mortality were elaborately evaluated by means of neurologic examinations. Results: Through the operations of glial tumor cases, it was examined that the factors that affected the survivability were age, GKS score of preoperative and postoperative, of preoperative and postoperative focal deficit existence, and as a result of pathology, the degree of tumor and existence of IDH mutation. Another deduction was that factors such as degree of tumor excision, radiotherapy, chemotherapy, reoperation and ATRX expression had provided no significant contribution to the prognosis. Those who did not suffer preoperative focal deficit had the right frontal lob as the most common tumor location, whereas the patients who developed postoperative focal deficit had in the left frontal lob. It was also examined that the ones who required reoperation suffered from the tumor most frequently in the left temporal lob. Conclusion: It is expected that the factors affecting mortality and morbidity in gial tumors and the awareness of the new CNS tumor classification of the WHO will contribute to prognosis determination in these patients. Prognostic factors are valuable in the determination of the surgical resection plan, which is the first choice in treatment, and to reveal the success of treatments such as chemotherapy radiotherapy. Since the factors affecting mortality and morbidity can give effective results in investigating, increasing survival and reducing disability with randomized controlled studies, further research is needed.