Tarihsel ve aktüel örnek olay öğretim dizisine dayalı tasarlanan elektromanyetizma konu alanı bilgisi öğrenme ortamının etkililiği
Effectiveness of electromagnetism subject matter knowledge learning environment designed based on historical and actual case-based teaching sequence
  1. Tez No: 794393
  2. Yazar: İBRAHİM VAROL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM ALEV
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihsel ve Aktüel Örnek Olay, Öğretim Dizisi, Konu Alanı Bilgisi Eğitimi, Elektromanyetizma, Örnek Olaya Dayalı Muhakeme, Didaktiksel Dönüşüm, Fen Bilgisi Öğretmen Adayları, Historical and Actual Case, Teaching Sequence, Subject Matter Knowledge Education, Elektromagnetism, Case Based Reasoning, Didactical Transposition, Pre-Service Science Teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 800
Özet
Geleneksel fizik öğrenme ortamlarında teorik bilgi ve formüllere dayalı bilimsel ürünlerin öncelendiği konu alanı bilgisi yaklaşımları merkeze alınırken; bilim tarihinde ulaşılan bilimsel ürünler, bilim insanlarının problem çözmede başvurduğu olgusal, bağlamsal süreçler temelinde olgunlaşmıştır. Bu noktada fiziği öğrenenler ile bilim insanlarının konu alanı bilgisinin organizasyonuna ve doğasına yaklaşımlarının çatıştığı düşünüldüğünde, öğretmen adaylarının geleneksel konu alanı bilgisi öğrenme ortamlarında bu tür problemlerin giderilmesi beklenmelidir. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, tarihsel ve aktüel örnek olay (TAÖO) öğretim dizisine dayalı tasarlanan öğrenme ortamının fen bilgisi öğretmen adaylarının elektromanyetizma konu alanı bilgisi öğrenmelerine etkisini incelemektir. Bu kapsamda çalışmanın hedeflerinde TAÖO öğretim dizisi öğrenme ortamının, fen bilgisi öğretmen adaylarının elektromanyetizma işlemsel başarı ve işlemsel bilgi temsilleri (EİBT), elektromanyetizma kavramsal anlama ve kavramsal bilgi temsilleri (EKAT) ile elektromanyetizma öğrenme güçlükleri (EÖG) üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Ayrıca tasarlanan öğretim dizisi öğrenme ortamının etkililiğini öğretmen adaylarının görüşleri ve stratejileri doğrultusunda incelemek hedeflenmiştir. Araştırmada karma yaklaşıma dayalı iç içe geçmiş deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü çalışma grubunu Giresun Üniversitesi Fen Bilgisi öğretmenliği programı birinci sınıfında öğrenim gören 21 deney, 20 kontrol grubu öğretmen adayı oluşturmaktadır. Genel Fizik II ve Genel Fizik Laboratuvarı II dersi kapsamında kontrol grubunda tümdengelime dayalı teorik ders ve doğrulayıcı laboratuvar uygulamaları izlenirken; deney grubunda teori ve laboratuvar sürecinin bütünleştirildiği tarihsel ve aktüel örnek olay öğretim dizisi 6 hafta boyunca uygulanmıştır. Çalışmada başarı ve bilgiye dayalı performansları ölçen EİBT ve EKAT testleri öğretmen adaylarına ön-son test şeklinde uygulanmış olup, bu kapsamda elektromanyetizma işlemsel bilgi temsilleri ile kavramsal bilgi temsillerine yönelik nicel ve nitel veri analizi süreçlerine başvurulmuştur. Öğretim sonrası elektromanyetizma öğrenme güçlüklerinin incelenmesinde EÖG formu ve odak grup görüşmesi ile veriler toplanmış olup, bu doğrultuda elde edilen veriler EÖG nitel veri analizi protokolü çerçevesinde değerlendirilmiştir. Ayrıca EÖG bulguları, veri üçgenlemesine dayalı olarak EİBT ve EKAT bulguları ile bütünleştirilmiştir. Bunlara ilave olarak, TAÖO öğretim dizisi öğrenme ortamının etkililiğinin incelenmesinde yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak deney grubundan nitel veriler toplanmıştır. Bu doğrultuda öğretmen adaylarının uyguladıkları öğretim dizisi stratejileri teorik çerçeve ışığında içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Bu araştırmada, TAÖO öğretim dizisi öğrenme ortamının fen bilgisi öğretmen adaylarının elektromanyetizma işlemsel başarılarını anlamlı düzeyde artırdığı; bu paralelde mantıksalmatematiksel muhakeme,sembol-notasyon gösterimi, türev-integral alma işlemsel bilgi temsillerinin işlemsel başarıyı geliştirmede ve bütüncül işlemsel bilgi organizasyonu inşa etmede etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada ayrıca, kontrol grubundan pozitif ayrışan deney grubunun elektromanyetizma kavramsal anlama düzeylerinin daha başarılı olduğu saptanmıştır. Elektromanyetizma konu alanı bilgisi eğitiminde hiyerarşik biçimde yapılandırılan olgusal bilgi, kavramsal bilgi ve kavramlar arası muhakeme temsillerinin kavramsal anlama başarısını geliştirmede ve bütüncül kavramsal bilgi organizasyonunu inşa etmede etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada TAÖO öğretim dizisinin uygulandığı deneysel müdahalenin elektromanyetizma konusunda epistemolojik engel ve didaktiksel engel kaynaklı değişime dirençli öğrenme güçlüklerini gidermede etkili olduğu ve bilimsel temsillerde anlamlı gelişme sağladığı tespit edilmiştir. Epistemolojik ve didaktiksel engellerin yanı sıra muhakeme güçlüğü, işlemsel güçlük ve kavram yanılgısı vb. karakteristik elektromanyetizma öğrenme güçlüklerinin doğasının, her iki öğrenme ortamının doğasından ve KAB bilgi organizasyonundan önemli ölçüde etkilendiği belirlenmiştir. Son olarak, deney grubunun görüşleri ve stratejileri bağlamında TAÖO öğretim dizisi öğrenme ortamının duyuşsal açıdan ilgi ve motivasyonu artırdığı, çoklu ve bütüncül bilgi temsillerini desteklediği ve elektromanyetizma KAB eğitiminde olgularından yasa-teori düzeyine doğru bilişsel ve epistemolojik gelişimi yapılandırmada etkili stratejiler ortaya koyduğu ifade edilebilir. Bu çerçevede öğretmen eğitiminde, fizik konu alanı bilgisinin doğasını ve bütüncül kavramsal-işlemsel bilgi organizasyonunu yapılandırmada TAÖO öğretim dizisinin etkili kullanılabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
While in traditional physics learning environments, subject matter knowledge approaches in which scientific products based on theoretical knowledge and formulas are prioritized, are centered; scientific products reached in the history of science have matured based on the factual and contextual processes that scientists resort to in problem solving. At this point, considering that the approaches of physics learners and scientists to the nature and organization of subject matter knowledge conflict, such problems should be expected to be resolved in traditional subject matter knowledge (SMK) learning environments of prospective teachers. In this regard, the main purpose of the study is to examine the effect of the historical and actual case based teaching sequence (HAC-TS) learning environment on the pre-service science teachers' learning of electromagnetism SMK. In the objectives of the study, the effect of the HAC-TS learning environment on the pre-service science teachers' electromagnetism procedural success and procedural knowledge representations (EPKT), electromagnetism conceptual understanding and conceptual knowledge representations (ECKT) and also electromagnetism learning difficulties (ELD) were investigated. In addition, the effectiveness of the HAC-TS learning environment was evaluated in line with the views of the teacher candidates and the strategies they applied. In the research, nested experimental design based on mixed approach was used. The study group in which the research was carried out consists of 21 experimental and 20 control group teacher candidates studying in the first year of Giresun University Science Teaching program. Within the scope of General Physics II and General Physics Laboratory II courses, deductive theoretical courses and confirmatory laboratory practices were followed in the control group; in the experimental group, the historical and actual case-based teaching sequences in which integrated theory and laboratory processes were applied coherently for 6 weeks. In the study, EPKT and ECKT tests, which measure success and knowledge-based performances, were applied to prospective teachers as a pre-posttest; and therefore, quantitative and qualitative data analysis were conducted for procedural knowledge representations, and for conceptual knowledge representations. In the examination of post-teaching learning difficulties, data were collected with the ELD form and focus group interview, and the obtained data were evaluated within the framework of the ELD data analysis protocol. Also, ELD findings were integrated with EPKT and ECKT findings based on data triangulation. Moreover, qualitative data were collected from the experimental group by using semi-structured interviews in examining the effectiveness of the HAC-TS learning environment; so the HAC-TS strategies applied by teacher candidates were evaluated with content analysis in the light of the theoretical framework. In this study, it was found that the HAC-TS learning environment increased the pre-service science teachers' electromagnetism procedural success; along with this, scientific-mathematical reasoning, symbol-notation, derivative-integration based procedural knowledge representations were effective in improving procedural success, and in constructing coherent procedural knowledge organization. It was also determined that the electromagnetism conceptual understanding levels of the experimental group, who were positively differentiated from the control group, were more successful. It has been concluded that hierarchically structured phenomenological knowledge, conceptual knowledge and interconceptual reasoning representations in electromagnetism SMK education were effective in improving conceptual achievement, and in constructing a coherent conceptual oriented knowledge organization. In the study, it was determined that the experimental intervention in which the HAC-TS learning environment was applied, was effective in eliminating the learning difficulties caused by the epistemological and didactical barriers that are resistant to change in electromagnetism, and that it provided significant improvement in scientific representations. It has been also concluded that the nature of characteristic electromagnetism learning difficulties was significantly influenced by the nature of both learning environments and their SMK knowledge organizations. Finally, it was concluded that HAC-TS learning environment increased affective interest and motivation, supported multiple and dynamic coherent knowledge representations, and revealed effective strategies in structuring cognitive and epistemological development in electromagnetism SMK education. In this context, it is suggested that the HAC-TS can be used effectively in teacher education for structuring the nature of physics subject matter knowledge and coherent conceptualprocedural knowledge organization.