Literary texts in the Moroccan upper secondary school English course books
Fas lise İngilizce ders kitaplarındaki edebiyatmetinler
  1. Tez No: 794428
  2. Yazar: FATIMA RACHIDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ders kitabı değerlendirmesi, Müfredat, Edebi metinler, İngilizce ders kitapları, Fas EFL ders kitapları, Textbook evaluation, Curriculum, Literary texts, English textbooks, Moroccan EFL coursebooks
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Edebiyat, sadece dil gelişimini desteklemekle kalmayıp aynı zamanda öğrencilerin kültürel farkındalığını ve eleştirel düşünme becerilerini geliştirdiği için dil öğreniminde değerli bir araç olarak kabul edilmiştir. Çalışma, Fas lise İngilizce ders kitaplarında edebi metinlere yer verilmesini incelemektedir. Çalışmanın amacı, edebî metinlere öğretim programlarında ne ölçüde yer verildiğini araştırmak ve müfredatta yer alıp almama nedenlerini belirlemektir. Bu çalışmada kullanılan metodoloji, Fas liselerinde kullanılan İngilizce ders kitaplarının niteliksel bir içerik analizidir. Çalışma Fas dili ders kitaplarında edebî metinlere yoğun bir şekilde yer verilmediğini ortaya koymaktadır. Bulgular ayrıca, edebi metinlerin dahil edilmesinin, öğrencileri farklı kültür ve fikirlerle tanıştırmaktan ziyade, öncelikle öğrencilerin dil yeterliliklerini geliştirme ihtiyacından kaynaklandığını göstermektedir. Çalışma, Fas liselerinde İngiliz edebiyatı öğretimine yönelik mevcut yaklaşımın, kültürel açıdan daha çeşitli metinleri içerecek ve edebiyatın daha geniş eğitimsel faydalarını vurgulayacak şekilde yeniden değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varıyor. Bu çalışmanın çıkarımları, eğitimcilerin ve müfredat geliştiricilerin İngilizce öğretiminde edebiyatın rolünü göz önünde bulundurmaları ve Faslı öğrenciler arasında kültürel ve eleştirel okuryazarlığı teşvik eden edebi metinleri bütünleştirmenin yollarını keşfetmeleri gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Literature has been recognized as a valuable tool in language learning as it not only promotes language development but also enhances learners' cultural awareness and critical thinking skills. The study examines the inclusion of literary texts in the Moroccan upper secondary school English course books. The purpose of the study is to investigate the extent to which literary texts are incorporated in the curriculum, and to determine the reasons behind their inclusion or exclusion. The methodology employed in this study is a qualitative content analysis of the English course books used in the Moroccan upper secondary schools. The study reveals that literary texts are not extensively used in the Moroccan course books. The findings also suggest that the inclusion of literary texts is primarily motivated by the need to develop students' language proficiency, rather than to expose them to diverse cultures and ideas. The study concludes that the current approach to teaching English literature in the Moroccan upper secondary schools needs to be re-evaluated to include more culturally diverse texts and to emphasize the broader educational benefits of literature. The implications of this study suggest that educators and curriculum developers should consider the role of literature in English language teaching and explore ways to integrate literary texts that promote cultural and critical literacy among Moroccan students.