Acil servise başvuran COVİD-19 hastalarının başvuru kan parametreleri ile yoğun bakıma yatış gerekliliğinin karşılaştırılması
Comparison of application BLOOD parameters of COVİD-19 patients applying to the emergency department and the requirement of intensive care insurance
  1. Tez No: 754306
  2. Yazar: ŞEFİKA URGAN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19, Hemogram, MPV, Covid-19, Hemogram, MPV
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Giriş ve Amaç: COVID-19 hastalığına neden olan virüs ortaya çıktığı günden beri dünya üzerinde çok sayıda insanı etkilemiş, sağlık sistemlerini sıkıntıya sokmuştur. Çalışmamızda acil servise başvuran PCR pozitif hastaların başvuru kan parametreleri ile yoğun bakım yatış gerekliliğini karşılaştırarak prognozu tahmin etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, 01.01.2021 ile 31.12.2021 tarihleri arasında COVID-19 tanısı ile acil servise başvurmuş, sonrasında servis ya da yoğun bakımda yatarak tedavi gören hastalarda yürütülecek şekilde planlanan, retrospektif ve tanımlayıcı nitelikte olan tek merkezli bir araştırmadır. Çalışmaya SARS CoV-2 RT-PCR pozitifliği olan, yoğun bakım ya da Covid-19 servisine yatışı gerçekleşmiş olup sistemde acil servisten istenmiş kan tetkikleri olan vakalar dahil edilmiştir. Toplamda 301 hastasnın verileri değerlendirilmiştir. Hastaların yaş ve cinsiyetleri, PCR testi sonuçları, hemogram parametreleri, kreatinin, üre, ALT, fibrinojen, D-Dimer, prokalsitonin, ek hastalıklar, yoğun bakım yatış süreleri kayıt altına alınmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerin analizinde SPSS 23.0 programından yararlanılmıştır. Bulgular: 301 hastanın 150'si erkek, 151'i kadındır. Çalışmaya katılan tüm hastaların PCR testi pozitiftir. Hastaların yaş ortalaması 68,97'dir. Yoğun bakıma giren hastaların 142'si ex olmuştur. Hastaların 115'i serviste yatmamış, 186'sı serviste yatmıştır. Serviste yatan hastaların ise 1'i ex olmuştur. Ayrıca serviste yatan hastaların 52'si yoğun bakıma girmiştir. Yoğun bakıma giren erkek hastaların yaş ortalamaları (69,06) girmeyenlere (63,20) göre anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Kadın hastaların yaşı, WBC, MCV, MPV, NEU, NEU/LYM, CREATININ, ÜRE, D-DIMER ve PROCALCITONIN değerleri yoğun bakıma girenlerde anlamlı olarak daha yüksektir. Ayrıca yoğun bakıma giren hastaların yaş ortalamaları (74,17) girmeyenlere (59,85) göre anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Ek hastalıklar incelendiğinde hipertansiyon, kalp yetmezliği ve KAH ile yoğun bakıma girme durumu arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Hipertansiyonu olan (%67,1) hastalar hipertansiyonu olmayanlara (%32,9) göre anlamlı bir şekilde daha fazla yoğun bakıma girmişlerdir. Kalp yetmezliği (%9,8) ve KAH (%25,8) olan hastalar ise kalp yetmezliği (%90,2) ve KAH (%74,2) olmayanlara göre anlamlı bir şekilde daha az yoğun bakıma girmişlerdir. Erkek hastalarda yoğun bakımda mortalite görülen hastaların yoğun bakıma yatış süresi mortalite görülmeyenlere göre anlamlı bir şekilde daha kısadır. Kadın hastaların yoğun bakımda yatış süresi mortalite durumuna göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Sonuç: Yoğun bakıma yatışı tahmin etmede ölçümü kolay, hızlı, ucuz, ulaşılabilir kan parametrelerinin, dikkat çekecek şekilde MPV(mean platelet volüme)'nin önemli olabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: The virus that causes Covid-19 disease has affected many people around the world since the day it emerged and has put health systems in trouble. In our study, we aimed to predict the prognosis by comparing the admission blood parameters of PCR-positive patients admitted to the emergency department with the need for intensive care admission. Materials and Methods: A retrospective study planned to be carried out in the COVID-19 wards of the University of Health Sciences (SBU) Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital between 01.01.2021 and 31.12.2021, who applied to the emergency room with the diagnosis of COVID-19 and then received inpatient treatment in the service or intensive care unit. It is a descriptive, single-center study. Cases with SARS CoV-2 RT-PCR positivity, who were admitted to the intensive care or Covid-19 service, and whose blood tests were requested from the emergency service in the system were included in the study. In total, the data of 301 patients were evaluated. Age and gender of the patients, PCR test results, hemogram parameters, creatinine, urea, ALT, fibrinogen, D-Dimer, procalcitonin, comorbidities, intensive care unit stays were recorded. SPSS 23.0 program was used in the analysis of the data obtained within the scope of the research. Findings: Of the 301 patients, 150 were male and 151 were female. All patients participating in the study have a positive PCR test. The mean age of the patients is 68.97 years. 142 of the patients who entered the intensive care unit died. 115 of the patients were not hospitalized in the service, 186 of them were hospitalized. One of the patients hospitalized in the service died. In addition, 52 of the patients hospitalized in the ward entered the intensive care unit. The mean age of male patients who entered the intensive care unit (69.06) was significantly higher than those who did not (63.20). Age, WBC, MCV, MPV, NEU, NEU/LYM, CREATININ, UREA, D-DIMER and PROCALCITONIN values of female patients were significantly higher in those entering intensive care. In addition, the mean age of the patients entering the intensive care unit (74,17) is significantly higher than the patients who did not enter the intensive care unit (59,85). When comorbidities are examined, there is a significant relationship between hypertension, heart failure, CAD and intensive care unit admission. Patients with hypertension (67.1%) entered the intensive care unit significantly more than those without hypertension (32.9%). Patients with heart failure (9.8%) and CAD (25.8%) entered the intensive care unit significantly less than those without heart failure (90.2%) and CAD (74.2%). In male patients, the duration of hospitalization in the intensive care unit of patients with mortality in the intensive care unit is significantly shorter than those without mortality. The length of stay in the intensive care unit of female patients does not show a significant difference according to the mortality status. Conclusion: It has been concluded that easy to measure, fast, inexpensive, accessible blood parameters and MPV may be important in estimating intensive care admission.