KOVİD-19 hastalarında CURB-65 ve QCSI skorlarının hastaların prognozunu öngörmedeki yeterliliklerinin incelenmesi
Examination of the sufficiency of CURB-65 and QCSİ scores in prediction of patients' prognosis in COVİD-19 patients
  1. Tez No: 727904
  2. Yazar: ELİF OYMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: KOVİD-19, mortalite, yoğun bakım ünitesi, skor sistemleri, COVID-19, mortality, intensive care units, scoring systems
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil servise başvurup Koronavirüs 2019 (KOVİD-19) nedeniyle hastane yatışı verilen hastalarda, Quick Covid Severity Index (qCSI) ve CURB-65 skorlama sistemlerinin prognozu ve yoğun bakım ihtiyacını ön görmedeki yeterlilikleri incelendi. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak- 1 Haziran 2021 tarihleri KOVİD-19 tanısı ile hastaneye yatırılmış 18 yaş üstü tüm erişkin hastaların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Reversetranscriptase polymerase-chain-reaction (RT-PCR) test sonucu negatif gelenler, başka bir hastaneden transfer edilen hastalar ve iki risk skorunda kullanılacak verilerinden herhangi birine ulaşılamayan hastalar çalışma dışı bırakılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 325 kişi alınmış olup kişilerin yaşları ortalaması 58,2±17,2 olup %48,3'ü erkek %51,7'si kadındı. CURB-65 skorunun yoğun bakım ünitesine yatış ihtiyacını kestirmedeki ROC analizi sonucunda eğri altında kalan alan 0,843 (%95GA 0,799-0,881), youden indeksi 0,584 p değeri 0,001 olarak bulundu. qCSI skorunun ise yoğun bakım ünitesine (YBÜ) yatış ihtiyacını kestirmedeki ROC analizi sonucunda eğri altında kalan alan 0,921 (%95GA 0,886-0,948), youden indeksi 0,7520 p değeri 0,001 olarak bulundu. İki skorun YBÜ'ne yatış ihtiyacını kestirmedeki değeri karşılaştırıldığında qCSI skorunun CURB-65 skoruna göre daha başarılı olduğu saptandı. Sonuç: Bu çalışmada acil servise başvuran KOVİD-19 hastalarının YBÜ gereksinimini tahmin etmede qCSI ve CURB-65 skorlarının prediktif güçleri karşılaştırıldı. qCSI skorunun CURB-65'e göre daha üstün olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the adequacy of the Quick Covid Severity Index (qCSI) and CURB-65 scoring systems in predicting the prognosis and need for intensive care in patients who were admitted to the emergency room and hospitalized due to Coronavirus 2019 (COVID-19) were examined. Materials and Method: The files of all adult patients over the age of 18 who were hospitalized with the diagnosis of COVID-19 between January 1 and June 1, 2021 were reviewed retrospectively. Patients with negative reverse-transcriptase-polymerase chainreaction (RT-PCR) test results, patients transferred from another hospital, and patients whose data to be used in the two risk scores could not be reached were excluded from the study. Results: A total of 325 people were included in the study, with an average age of 58.2±17.2%, 48.3% male and 51.7% female. As a result of the ROC analysis of the CURB-65 score in estimating the need for hospitalization in the intensive care unit, the area under the curve was found to be 0.843 (95%CI 0.799-0.881), and the Youden index was 0.584, p value was 0.001. As a result of the ROC analysis of the qCSI score in estimating the need for intensive care unit (ICU) hospitalization, the area under the curve was found to be 0.921 (95%CI 0.886-0.948), and the youden index was 0.7520, p valuewas 0.001. When the value of the two scores in predicting the need for ICU admission was compared, it was found that the qCSI score was more successful than the CURB-65 score. Conclusion: In this study, the predictive powers of qCSI and CURB-65 scores in predicting the ICU requirement of COVID-19 patients admitted to the emergency department were compared. It was concluded that the qCSI score was superior to CURB-65.