The economic and environmental effects of green financial policies: A general equilibrium approach
  1. Tez No: 794520
  2. Yazar: İBRAHİM BARIŞ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DR. T.S. TON VAN DEN BREMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: E-DSGE, yeşil finans, çevre kirliliği, merkez bankası, yeşil firma, E-DSGE, green finance, pollution, central bank, green firm
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Universiteit van Amsterdam
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Merkez bankaları şimdiye kadar yeşil dönüşümü desteklemek için yeşil finansal varlıklar ve stres testleri gibi makro ihtiyati politika araçlarını teşvik etmeye odaklanmıştır. Bu nedenle, üzerinde mutabakata varılmış temel bir politika bulunmamakla birlikte merkez bankaları çeşitli araçları devreye sokmaktadır. Bu çalışmada, yeşil finansman politikalarını analiz etmek için reel iş çevrimleri modeline (RBC) dayalı bir DSGE modeli geliştirilmektedir. Modelin temel bileşenleri,“yeşil”ve“kirli”sektörlere ayrılmış üretim zinciri; yeşil politikaları desteklemek için zorunlu karşılık oranı, farklılaştırılmış faiz oranı ve teminat kredilendirme oranı araçlarını kullanabilen merkez bankası ve bankacılık sistemi aracılığıyla kirli sektörlere vergi uygulayan maliye politikasından oluşmaktadır. Çalışma sonuçlarına göre, üç merkez bankası politika aracının da yeşil firmaların üretimini olumlu desteklediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu üç araç arasında en etkili araç, faiz oranı aracıdır. Ek olarak, düşük yoğunluklu vergi politikalarının kirlilik üzerindeki etkisinin çok sınırlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Central banks have so far focused on promoting green financial assets and macroprudential policy instruments such as stress tests to support the green transition. For this purpose, although there is no basic policy set with consensus, central banks put into practice various tools. In this analysis, we develop a DSGE model for green financial policy analysis based on a real business cycle (RBC) model. The model's key ingredients are production chain disaggregated into 'green' and 'dirty' sectors; the central bank that can use the required reserve ratio, differentiated interest rate, and collateral lending ratio tools to support green policies; fiscal policy to impose taxes on the dirty sectors through the banking system. Under our central calibration, we find that all three central bank policy instruments positively support the production of green firms. Among these three tools, the most effective tool is the relending interest rate tool. Additionally, we find that the impact of low-intensity tax policies on pollution is very limited.