Yenidoğan servisinde yatan yenidoğanların anne-bebek bağlanma düzeyinin ve anne-bebek temas engellerinin değerlendirilmesi
Assessment of mother–infant bonding levels and barriers to mother–infant contact in newborns hospitalized in the neonatal service
- Tez No: 1001934
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE PEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hemşirelik, Child Health and Diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Anne-bebek bağlanması, aile merkezli bakım, hemşirelik, temas engelleri, yenidoğan servisi, Ana-çocuk bağlılığı, Ana-çocuk etkileşimi, Ana-çocuk hemşireliği, Contact barriers, family-centered care, infant bonding, neonatal unit, nursing, mother-child attachment, Mother-child interaction, Maternal child nursing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Anne-bebek bağlanması, doğumdan itibaren başlayan, bebekle anne arasında yaşam boyu sürecek duygusal bir ilişkinin temelini oluşturan çok boyutlu bir süreçtir. Doğum sonrası dönemde kurulan fiziksel temas, özellikle cilt-cilde temas ve emzirme, bağlanma sürecinin güçlenmesine katkı sağlar. Ancak hastane koşullarında, anne-bebek arasındaki bu doğal etkileşim süreci çeşitli nedenlerle kesintiye uğrayabilmektedir. Çalışma, yenidoğan servisinde yatan yenidoğanların anne-bebek bağlanma düzeyinin ve anne-bebek temas engellerinin değerlendirilmesi amacıyla, tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. İstanbul ilinde bir Şehir Hastanesi Yenidoğan Servisinde, Şubat 2024–Temmuz 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmaya; bebeği yenidoğan servisinde yatan ve postnatal yaşı 0-28 gün olan, Türkçe okuma-yazma yeterliliğine sahip ve gönüllü katılım onamı veren anneler dâhil edilmiştir. Veriler, Anne ve Yenidoğan Tanıtıcı Bilgi Formu, Anne-Bebek Temas Engelleri Ölçeği ve Anne-Bebek Bağlanma Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin analizi SPSS 26.0 programı ile yapıldı. Bulgular, annelerin bağlanma düzeylerinin; yaş, bebeğin klinik durumu, temas süresi gibi değişkenlerle anlamlı ilişki gösterdi (p<0,05). Anne-bebek temas engelleri puanı yüksek olan annelerin bağlanma düzeylerinin daha düşük olduğu saptandı. Enfeksiyon riski, personel yoğunluğu ve annenin psikolojik stres düzeyinin temasın kesintiye uğramasında etkili olduğu görüldü. Sonuç olarak, anne-bebek etkileşiminin yalnızca fiziksel yakınlıkla sınırlı olmadığı, hemşirelik bakımının niteliği, servis politikaları ve çevresel düzenlemelerle de yakından ilişkili olduğu saptandı. Çalışma, bağlanma düzeyinin hastane ortamında geliştirilebileceğini; uygun hemşirelik yaklaşımları benimsendiğinde temas engellerinin azaltılabileceğini ortaya koydu. Tıbbi işlemler, servis yoğunluğu veya bakım prosedürleri anne-bebek temasını zaman zaman sınırlasa da hemşirelerin bilinçli ve destekleyici yaklaşımı bu sınırlılıkların etkisini önemli ölçüde azaltabilmektedir. Yenidoğan servislerinde anne-bebek temasını destekleyen hemşirelik uygulamaları geliştirilmeli ve aile merkezli bakım güçlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Mother–infant bonding is a multidimensional process that begins at birth and forms the foundation of an emotional relationship between the mother and the infant that may persist throughout life. Physical contact established in the postpartum period, particularly skin-to-skin contact and breastfeeding, contributes significantly to the strengthening of the bonding process. However, under hospital conditions, this natural interaction between mother and infant may be disrupted for various reasons. This study was conducted as a descriptive, cross-sectional, and correlational design to evaluate the level of mother–infant bonding and the barriers to mother–infant contact among newborns hospitalized in a neonatal ward. The study was carried out in the Neonatal Service of a City Hospital in Istanbul between February 2024 and July 2025. The sample consisted of mothers whose infants were hospitalized in the neonatal service, whose postnatal age ranged between 0 and 28 days, who were literate in Turkish, and who voluntarily provided informed consent to participate in the study. Data were collected using the Mother and Newborn Descriptive Information Form, the Mother–Infant Contact Barriers Scale, and the Mother–Infant Bonding Scale. Statistical analyses were performed using SPSS version 26.0. The results indicated that maternal bonding levels were significantly associated with variables such as maternal age, the infant's clinical condition, and duration of contact (p < 0.05). Mothers with higher scores on the mother–infant contact barriers scale demonstrated lower bonding levels. Infection risk, staff workload, and maternal psychological stress were identified as key factors contributing to interruptions in mother–infant contact. In conclusion, mother–infant interaction is not limited to physical proximity alone but is closely related to the quality of nursing care, ward policies, and environmental arrangements. The findings suggest that bonding levels can be enhanced within the hospital setting and that contact barriers can be reduced when appropriate nursing approaches are implemented. Although medical procedures, ward workload, and care protocols may occasionally restrict mother–infant contact, the conscious and supportive approach of nurses can substantially mitigate the impact of these limitations. Therefore, nursing practices that support mother–infant contact should be developed in neonatal units, and family-centered care should be strengthened.