Tikrit şehir hastanelerindeki diyabetik ayak hastalarından bazı bakteri türlerinin izolasyonu ve tanımı
Isolation and identification of some bacterial species from foot diabetes patients in Tikrit city hospitals
- Tez No: 794725
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN SERDAR ESMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bacteria, Antibiotics, Sugar, Samples, Sores
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TİKRİT ŞEHİR HASTANELERİNDEKİ AYAK ŞEKER HASTALARINDAN BAZI BAKTERİ TÜRLERİNİN İZOLASYONU VE TANIMI Mohsin Shaalan Ibrahim IBRAHIM Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Dr. Öğr. Ramazan Serdar ESMER Eş Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Mahmoud Khalaf SALIH'E Mevcut çalışma, 15-11-2021 ile 01-04-2022 tarihleri arasında için Tikrit/Salah al-Din Valiliği şehrinde tamamlanmıştır. Tikrit Genel Hastanesi cerrahi servisinde ve Tikrit şehrinde bazı özel kliniklerde uyuyan diyabetik ayak ülseri olan hastalardan steril jel sürüntü kullanılarak 50-70 yaş arası her iki cinsiyet ve yaş grubu için 100 bakteri örneği toplandı. Kullanılan besiyerinde 89 örnek bakteri üremesi için %89 pozitif sonuç verirken, 11 örnek ve toplam örnek sayısının %11'i negatif sonuç vermiştir. En çok etkilenen yaş grubu (60 yaş üstü) 26 örnekle erkek grubunda ve kadınlarda %50,98 ile erkeklerde ve kadınlarda sırasıyla %42,70 ve 57,30'a ulaşırken, bunu yaş grubu (50- 60 yaş) erkek grup içinde de 22 hasta ile yaş grubunda (60 yaş üstü) 20 enfeksiyona karşı %43,14 oranı ile kadın grubunda ise %42,11 oranında bakteri izolatları bir grup biyokimyasal testle teşhis edildi ve teşhis sonuçları Escherichia coli bakterisinin en yaygın bakteri olduğunu gösterdi. Diyabetik ayak yaralanmaları %83,34 ile Pseudomonas aeruginosa (%20,22), Brucella abortus (%17,98), Proteus mirabilis (%14,61) ve Staphylococcus aureus (%12,36) izlemektedir. Fitik tekniğinin kullanımına gelince, mevcut çalışma, bu teknoloji ile teşhisin çok hızlı ve doğru karşılaştırmalı sonuçlar sağladığını göstermiştir. İzolatların on tip antibiyotiğe (Amikasin, Gentamisin, Siprofloksasin, Norfloksasin, Imipenem, Nitrofurantoin, 6, Levofloksasin, Doksisiklinesin ve canlı antibiyotiklerin çoğu) duyarlılığı, in vitro ve sağlık laboratuvarlarında kullanılan mikrop tanımlama teknikleri ile test edilmiştir. 2022, 41 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Bakteriler, Antibiyotikler, Şeker, Örnekler, Yaralar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis ISOLATION AND IDENTIFICATION OF SOME BACTERIAL SPECIES FROM FOOT DIABETES PATIENTS IN TIKRIT CITY HOSPITALS Mohsin Shaalan Ibrahim IBRAHIM Çankırı Karatekin University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Advisor: Asst. Prof. Dr. Ramazan Serdar ESMER Co-Advisor: Asst. Prof. Dr. Mahmoud Khalaf SALIH'E The present work was completed in the city of Tikrit/Salah al-Din Governorate between 15-11-2021 and 01-04-2022. Using sterile gel swabs, 100 bacterial samples were collected for both sexes and age groups, aged 50-70 years, from patients with diabetic foot ulcers sleeping in the surgical ward of Tikrit General Hospital and some private clinics in the city of Tikrit. While 89 samples gave 89% positive results for bacterial growth in the medium used, 11 samples and 11% of the total sample number gave negative results. While the most affected age group (over 60 years old) reached 42.70% and 57.30% in men and women, respectively, with 26 samples in the male group and 50.98% in the females, this was also seen in the male group in the age group (50-60 years). Bacterial isolates with a rate of 43.14% against 20 infections in the age group (over 60 years) and 42.11% in the female group were diagnosed with a group of biochemical tests in 22 patients, and the diagnostic results showed that Escherichia coli bacteria was the most common bacteria. Diabetic foot injuries are followed by Pseudomonas aeruginosa (20.22%), Brucella abortus (17.98%), Proteus mirabilis (14.61%), and Staphylococcus aureus (12.36%) with 83.34%. As for the use of the phytic technique, the current study has shown that diagnosis with this technology provides very fast and accurate comparative results. The susceptibility of the isolates to ten types of antibiotics (Amikacin, Gentamicin, Ciprofloxacin, Norfloxacin, Imipenem, Nitrofurantoin, 6, Levofloxacin, Doxycyclinesin and most live antibiotics) was tested in vitro and using microbe identification techniques used in health laboratories. 2022, 41 pages