Dijital dünyanın ortaya çıkardığı yeni meslekler
New profisions created by digital technology
  1. Tez No: 794883
  2. Yazar: GÖKÇEN ASENA HANGİŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERRİN FİLİZÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Meslek, İnternet, Sosyal Medya, Sosyal Medya Kariyer Algısı, Digitalization, Profision, Internet, Social Media, Social Media Career Perception
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyal medya kullanımı günden güne artış göstermektedir. Bu artışa bağlı olarak sosyal mecralar diye nitelendirilen Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest ve TikTok gibi siteler sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. Bu araştırmanın en temel amacı; gençlerin sosyal medya fenomenliğini yeni bir meslek olarak görme durumlarının belirlenmesi ve genç nüfusun kariyer algılarının belirlenmesidir. Çalışmaya dahil edilen örneklemi, 1996-2004 yılları arasında doğan bireyler oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında kullanılacak veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS (22.0) paket programı aracılığıyla değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Yapılan faktör analizi sonucunda, ifadelerin 5 alt boyutta yoğunlaştığı, belirlenmiştir. Katılımcıların tanıtıcı özellikleriyle bu alt boyutların farklılığını belirlemek için bağımsız iki grup ortalaması karşılaştırılmasında t-testi, bağımsız ikiden fazla grup ortalamalarının karşılaştırılmasında ANOVA testi kullanılmıştır. Katılımcıların 1996-98 aralığında doğanların, 1999-2001 aralığında doğanlara nazaran sosyal medya kullanımını daha çok boş zaman aracı olarak gördükleri belirmiştir. 1999 sonrası doğan bireylerin önce doğanlara nazaran sosyal medyayı yeni meslek ve kariyer aracı olarak daha fazla gördükleri belirlenmiştir. Çalışmada öne çıkan bir başka çarpıcı sonuç ise, sosyal medyanın alternatif kariyer aracı olarak görülme durumunun eğitim seviyesi açısından farklılaştığıdır. Ortaöğretim düzeyinde eğitim alanların, lisans üstü düzeyde eğitim alanlara nazaran sosyal medyayı alternatif kariyer aracı olarak gördükleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
As in the whole world, the use of social media is increasing day by day in our country. Due to this increase, social media sites such as Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest and TikTok have become frequently used. The main purpose of this research is to determine whether young people see social media phenomenon as a new profession and to determine the career perceptions of the young population. The sample included in the study consists of individuals born between 1996-2004. The data to be used within the scope of the study were collected by questionnaire method. The data obtained were subjected to evaluation through SPSS (22.0) package program. As a result of the factor analysis, it was determined that the statements were concentrated in 5 sub-dimensions. In order to determine the difference between the descriptive characteristics of the participants and these sub-dimensions, t-test was used to compare the averages of two independent groups and ANOVA test was used to compare the averages of more than two independent groups. It was determined that those born between 1996-98 saw the use of social media as a leisure time tool more than those born between 1999-2001. Individuals born after 1999 see social media as a new profession and career tool more than those born before. Another striking result of the study is that the perception of social media as an alternative career tool differs in terms of educational level. It was determined that those who received secondary education saw social media as an alternative career tool more than those who received postgraduate education.