COVID-19 pandemisinin kırılgan beşli ülkeleri borsalarına etkisi: Bir olay çalışması
The effect of the COVID-19 pandemic on exchange exchanges of fragile five countries: A case study
- Tez No: 795324
- Danışmanlar: PROF. DR. DERVİŞ BOZTOSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Covid-19, Pandemi, Borsa, Olay Çalışması, Covid-19, Pandemic, Stock Market, Event Study
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kayseri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
2019 yılı Aralık ayında ortaya çıkan ve kısa sürede bütün dünyaya yayılan Covid-19 virüsü, sosyal ve kültürel hayatı durma noktasına getirmiştir. Bireylerin sosyal hayatlarını sınırlamakla kalmamış aynı zamanda ülkelerin ekonomilerini derinden etkilemiştir. Bütün dünya ülkelerinde pandemi ilan edilmesinin ardından, öncelikle salgının yayılmasını önlemek için tedbirler alınmış sonrasında ise bazı kısıtlamalar yapılmıştır. Bu kısıtlamalar ülke ekonomilerinde olumsuz etkiler ortaya çıkarmıştır. Çalışmanın amacı Covid-19 pandemisinin kırılgan beşli olarak adlandırılan Brezilya, Hindistan, Güney Afrika, Endonezya ve Türkiye borsalarına etkisinin incelenmesidir. Bu doğrultuda 11 Mart 2020 tarihinde pandemi ilan edildikten sonra kırılgan beşli ülke borsalarının hisse senedi değerlerine Covid-19 pandemisinin etkisi olay çalışması yöntemi ile incelenmiştir. Araştırma kırılgan beşli ülkeleri ile sınırlandırılmıştır. Dönem olarak 2019 Temmuz-2020 Haziran aylarını kapsayan dönem seçilmiştir. Çalışmada pandemi ilan edilen gün olay günü kabul edilmiş, olay gününden 120 gün öncesi tahmin penceresi ve 90 gün sonrası olay penceresi alınmış ve olay penceresi 15'er günlük altı olay penceresine bölünmüştür. Literatürde de daha doğru sonuçlar verdiği bilinen BHAR ve ABHAR sonuçlarına göre değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar bütün borsaların, olay tarihinden sonraki ilk olay penceresinde (0-15 gün) ciddi negatif etkiler gösterdiğini sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The Covid-19 virus, which emerged in December 2019 and spread all over the world in a short time, brought social and cultural life to a standstill. It not only limited the social lives of individuals, but also deeply affected the economies of countries. After the declaration of a pandemic in all countries of the world, first of all, measures were taken to prevent the spread of the epidemic, and then some restrictions were made. These restrictions have had negative effects on the country's economies. The aim of the study is to examine the effect of the Covid-19 pandemic on the stock markets of Brazil, India, South Africa, Indonesia and Turkey, which are called the fragile five. In this direction, after the pandemic was declared on March 11, 2020, the effect of the Covid-19 pandemic on the stock values of the fragile five countries' stock markets was examined by the event study method. The research is limited to fragile five countries. The period covering the months of 2019 July-2020 June was chosen as the term. In the study, the day declared as a pandemic was accepted as the event day, the forecast window was 120 days before the event day and the event window 90 days after the event day, and the event window was divided into six 15-day event windows. Evaluation was made according to BHAR and ABHAR results, which are known to give more accurate results in the literature. The results showed that all exchanges showed serious negative effects in the first event window (0-15 days) after the event date.