Sağlık sektöründe çalışan kadınların gelecek vizyonu ve iş yaşam kalitelerinin sürdürülebilir tüketim davranışına etkisi
The effect of future vision and quality of work life on sustainable consumer behaviour: A study on female health workers
  1. Tez No: 795458
  2. Yazar: ARDA ATEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKAY KARADUMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gelecek Vizyonu, İş Yaşam Kalitesi, Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Tüketim, Sürdürülebilir Tüketici Davranışı, Kadın Sağlık Çalışanlar, Future Vision, Quality of Work Life, Sustainability, Sustainable Consumption, Sustainable Consumer Behaviour, Female Healthcare Workers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
Bu çalışmada özellikle kadın sağlık çalışanları üzerine derin bir araştırma gerçekleştirmek istenmiştir. Araştırmalarda kadın sağlık çalışanlar çerçevesinde çok çeşitli ve çok sayıda bilimsel araştırma yapıldığı görülmektedir. İşletme ana bilim dalının pazarlama ve tüketici davranışları alanlarında, özellikle tasarruf, yeniden kullanılabilirlik, çevre dostu, geri dönüşüm noktalarında, kadın cinsiyetinin sürdürülebilir tüketime eğilimlerinin duyarlı ve yüksek olduğu araştırmalarda tespit edilmektedir. Bu araştırmanın sorunsalında, kadın sağlık çalışanların geleceğe dönük düşünceleri ve aralarındaki ilişkiler, iş yaşam kalite düzeyleri ile bu iki değişkene bağlı olarak, çalışanların sürdürülebilir tüketim eğilimleri incelenmektedir. Bu araştırmanın dört önemli kavramı,“VAF - Vision about Future”, Gelecek Vizyonu,“QWL - Quality of worklife”, İş Yaşam Kalitesi,“Sustainability, Sustainable Consumer Behaviour”, Sürdürülebilirlik ve Sürdürülebilir Tüketici Davranışı,“Female Health Workers”, Kadın Sağlık Çalışanlar üzerinden incelenmektedir. Covid-19 salgın döneminde, kadın sağlık çalışanlarının aşırı yoğun ve gergin çalışma ortamlarında, yüksek tempoda, filiasyon ekiplerinde, çok sık gece nöbetlerinde, covid klinik çalışmalarında bulunmaları, veri toplama sürecine büyük kısıt getirmiştir. Kadın sağlık çalışanlar iyimser bir bakış açısı benimsediklerinde ve tüm olumsuzluklara rağmen geleceğe dönük umutlu oldukları ve bu umutlu, iyimser bakış açısının sürdürülebilir tüketim davranışına olumlu etki ettiği, ancak iş yaşam kalitelerinin düşük seviye, olumsuzluklar, imkansızlıklar ve yetersizlikler ile kaplanması halinde kadın sağlık çalışanlarının sürdürülebilir tüketim davranışına eğilimlerinin azaldığı bulgular ile yorumlanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to conduct an in-depth research especially on female health workers. Based on literature reviews, it is seen that a wide variety and large number of scientific studies have been conducted within the framework of female health workers. In the fields of marketing and consumer behaviour of the main discipline of business administration, it is determined in the researches that the tendency of the female gender towards sustainable consumption is sensitive and high, especially in the points of saving, reusability, environmentally friendly, recycling. This research examines the future-oriented thoughts of female healthcare workers and the relationships between them, their quality of work life levels and their sustainable consumption tendencies depending on these two variables. Four important concepts of this research,“VAF - Vision about Future”,“QWL - Quality of worklife”,“Sustainability, Sustainable consumer behaviour”, and“Female Health Workers”are examined through Female Health Workers. The fact that female healthcare workers were in extremely intense and tense working environments, working at high pace in filiation teams, on frequent night shifts, and in covid clinical trials during the Covid-19 pandemic period imposed a great limitation on the data collection process. It can be interpreted with the findings that when female healthcare workers adopt an optimistic perspective and are hopeful for the future despite all the negativities and this hopeful, optimistic perspective has a positive effect on sustainable consumption behaviour, but if their quality of work life is low and full of negativities, impossibilities and inadequacies, the tendency of female healthcare workers towards sustainable consumption behaviour decreases.