Salmonella enteritis'le deneysel olarak enfekte edilen civcivlerde oluşan patolojik bulgular
- Tez No: 79577
- Danışmanlar: PROF. DR. İ. AYHAN ÖZKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Salmonella enteritidis, civciv
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
37 5. ÖZET Salmonella Enteritidis'le Deneysel Olarak Enfekte Edilen Civcivlerde Oluşan Patolojik Bulgular Bu çalışmada ;“WEYBRİDGE, Central Veterinary Laboratory”' den temin edilen Salmonella enteritidis faj tip 4 susunun kültürü üretilmiş ve 1 x 108/ mi.' lik dozu, Manisa Tavuk Hastalıkları Araştırma ve Aşı Üretim Enstitüsü' nden sağlanan SPF (specific pathogen free) yumurtalardan çıkan ellişerlik iki gruba ayrılan civcivlere ilk 24 saat içinde, oral yolla 0,1 ve 0,2 mi. miktarında verilerek enfeksiyon oluşturulmuş ve ortaya çıkan patolojik bulgular değerlendirilmiştir. Grup 1 ve grup 2'ye ait civcivlerin, enfeksiyona duyarlı olduğu, bakteri kültürünün 8 gün içinde grup 1 'de % 32, grup 2' de % 36 oranında ölüme yol açtığı görülmüştür. Deneye alınan her iki gruptaki civcivlerin inokulasyonlanndan ölümlerine kadar geçen süre içinde, kontrol gruplarına oranla ileri derecede zayıf oldukları; ölen civcivlerde, tüylerin kabarık olduğu, hareketlerinde yavaşlama, iştahsızlık, su tüketiminde artma ve anüs çevresinde gaita ile kirlenme saptanmıştır. Akciğerlerin hiperemik, karaciğerin üzerinde yer yer kanamaların ve toplu iğne başı büyüklüğünde, yaygın olmayan fokal nekroz odakların mevcut olduğu, perikardın kalınlaştığı ve kese içinde biriken bulanık sıvıdan dolayı mat göründüğü tespit edilmiştir. Histopatolojik incelemede kalpte miyokarda kadar yayılmış şiddetli fibrinli perikarditis; hafif enteritis, kolitis yamnda karaciğer ve dalakta karakteristik multi fokal tifoid nodüller ile karşılaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
38 6. SUMMARY Pathological Findings in Chicks Experimentally Infected with Salmonella Enteritidis In this study, Salmonella enteritidis phage type 4 strain supplied from“WEYBRIDGE, Central Veterinary Laboratory”was administered orally to chicks hatched from SPF (spesific pathogen free) eggs which supplied from Manisa Poultry Diseases Research and Vaccine Production Institute and resulting pathological findings were evaluated. Bacterial culture was produced and lxl 08 /ml. dose was used and given two groups of chicks of 50 chicks each in 0.1 ml.and 0.2 ml. doses in first 24 hours. It was observed that the cultures of this bacterium caused deaths in Group- 1 and Group-2 chicks which are sensitive to the infection. The mortality rates in Group- 1 and Group-2 were 32 % and 36 in 8 days The chicks in both groups were severely weakened compared with control groups from the inoculation to their deaths and feathers were irregular,their motions were slow, anorexia, increase in water consumption,gaita around the anus were observed. Hiperemia in the lungs,hemorrhagias on the surface of liver and pin-head size focal necrosis sites were found and pericard was thickened and pale because of the liquid in the sac. In histopathological examination, severe fibrinous pericarditis disseminating to the myocard, mild enteritis and colitis, and multifocal typhoid nodules in liver and spleen which are typical were found. KeyWords: Salmonella enteritidis, chick.