Broyler rasyonlarına farklı düzeylerde katılan Virginiamisin ve salinomisinin besi performansına etkileri
- Tez No: 79576
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN ÇOLPAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: abdominal fat.broiler, dressing percentage, performance, salinomycin, small intestinal, virginiamycin
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
59 ÖZET Broyler rasyonlarına faklı düzeylerde katılan virginiamisin ve salinomisinin besi performansına etkileri Bu araştırma, broyler yemlerinde antikoksidiyal ve büyüme faktörü antibiyotiklerin ayrı ayrı ve kombine kullanılmasının besi performansı, karkas randımanı ince bağırsak ağırlığı, karaciğer ile abdominal yağ ağırlığı ve koksidiyoz lezyon derecelendirmesi üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada toplam 832 adet günlük Hubbard broyler civciv kullanılmıştır. Araştırma her biri 52 civcivden oluşan 1 kontrol 15 deneme olmak üzere 16 grup halinde yürütülmüştür. Araştırmada kullanılan hayvanlar 1-21. günler arası etlik civciv yemi, 22-35. günler arası etlik piliç yemi, 36-42 günler arası etlik piliç bitirme yemi ile beslenmiştir. Kontrol grubuna bu temel yemler katkısız verilirken deneme grubu 1'e 10ppm virginiamisin, grup 2'ye 15ppm virginiamisin grup 3'e 20ppm virginiamisin, grup 4'e 40ppm salinomisin, grup 5'e 10 ppm virginiamisin 40ppm salinomisin grup 6'ya 15 ppm virginiamisin + 40 ppm salinomisin,grup 7'ye 20 ppm virginiamisin +40 ppm salinomisin, grup 8'e 60ppm salinomisin,grup 9'a 10 ppm virginiamisin + 60 ppm salinomisin.grup 10'a 15 ppm virginiamisin + 60 ppm salinomisin,grup 11'e 20 ppm virginiamisin + 60 ppm salinomisin,gmp 12'ye 80 ppm salinomisin,grup 13'e10 ppm virginiamisin + 80 ppm salinomisin, grup 1 4'e 15 ppm virginiamisin + 80 ppm salinomisin ve grup 15'e ise 20 ppm virginiamisin + 80 ppm salinomisin katılmıştır. Araştırma 42 gün sürdürülmüştür. Çalışma süresince canlı ağırlıklar ve yem tüketimleri haftalık olarak belirlenmiştir. Deneme sonunda her gruptan 3 erkek ve 3 dişiden oluşan 96 adet piliç kesilerek sıcak, soğuk karkas ağırlıkları ile randımanları, ince bağırsak, karaciğer ve abdominal yağ ağırlıkları tespit60 edilmiştir. Araştırmanın 28.gününde her gruptan 2'şer hayvan alınarak koksidiyoz lezyon derecelendirmesi yapılmıştır. Deneme sonunda broyler rasyonlarına virginiamisin ve salinomisin katılması canlı ağırlığı önemli ölçüde artırmış ve yemden yararlanma oranları, sözü edilen yem katkı maddelerinden olumlu yönde etkilenmiştir. Karkas randımanı özellikle virginiamisin katkılı gruplarda önemli derecede artmıştır. (PO.001). Araştırma sonunda gerek ince bağırsak ağırlıkları gerekse abdominal yağ ağırlıkları rasyona virginiamisin katılmasından önemli derecede etkilenerek kontrol grubuna göre azalmıştır. Bu araştırma sonucunda, broyler rasyonlarına virginiamisin ve salinomisinin tek başına ve kombine katılmasının, broyierlerde performansı genelde iyileştirdiği, karkas randımanını artırdığı ve ince bağırsak ile abdominal yağı ağırlığını azaltığı saptanmıştır.Ayrıca salinomisinli yemle beslenen gruplarda etkili koksidiyoz kontrolü sağladığı kanısına varılmıştır. Netice olarak broyler rasyonlarında 15 ppm virginiamisin ve 60 ppm salinomisin kullanılmasının uygun olacağı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler abdominal yağ, broyler, ince bağırsak, karkas randımanı, performans, salinomisin, virginiamisin
Özet (Çeviri)
61 SUMMARY The effects of different level virginlamycin and salinomycin to broiler feed on broiler performance. This study was carried out to determine the effect of the supplemention anticoccidial and growth promoters antibiotic to broiler feeds on broiler performance dressing percentage, the small intestinal weight, liver and abdominal fat weights and coccidios lesion degree. In this experiment ; 832 day old Hubbard broiler chicks were used.This study was performed for 15 treatment group and 1 control consisting of total 52 chicks. The chicks were fed with broiler starter diet between 1 and 21 days, broiler grower diet, between 22 and 35 days.broiler finisher diet between 36 and 42 days while control group fed unsupplemented diet. Virginiamycin 10 ppm, virginiamycin 15 ppm, virginiamycin 20 ppm, salinomycin 40 ppm.virginiamycin 10 ppm+ salinomycin 40 ppm, virginiamycin 15 ppm+ salinomycin 40 ppm, virginiamycin 20 ppm + salinomycin 40 ppm, salinomycin 60 ppm, virginiamycin 10 ppm + salinomycin 60 ppm, virginiamycin 15 ppm + salinomycin 60 ppm, virginiamycin 20 ppm + salinomycin 60 ppm,salinomycin 80 ppm, virginiamycin 10 ppm+ salinomycin 80 ppm.virginiamycin 15ppm+ salinomycin 80 ppm.virginiamycin 20 ppm+ salinomycin 80ppm were addeded to the diets of group 1-15 respectively. Experimental period was lasted 42 days. Live weight gain and feed consumption of all the group were determined every week during the experiment.Three male and three female chickens were slaugtered at the end of the experiment for each group. The weights and percentages of the hot and cold carcass the liver, abdominal fat and small intestine weights were determined.Coccidios lesion degree was examined in two chickens for each treatment groups on day 28.62 At the end of the experiment,the addition of virginiamycin and salinomycin of the diet significantly increased body weight gain and improved feed conversion ratio. Virginiamycin supplementation significantly increased carcass percentages according to control group ( p< 0,001 ).At the end of the experiment, the addition of virginiamycin of the diet significantly decreased the small intestine weight and abdominal fat weight. As a result of this study, it was concluded that the addition of virginiamycin and salinomycin individually or in combination to diets improves performance of broiler, increased carcass percentage, decrased the small intestine and abdominal fat weight and the addition of salinomycin decresed coccidiosis lesion degree.The use of virginiamycin 15 ppm, salinomycin 60 ppm to see fit to broiler ration.