Farklı iskeletsel dikey boyuta sahip olgularda mandibuladaki trabeküler kemik yapısının panoramik radyografi üzerinden fraktal analiz yöntemi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the trabecular bone structure in the mandible in patients with different skeletal vertical dimensions by fractal analysis method on panoramic radiography
  1. Tez No: 795881
  2. Yazar: BURAK ÇAĞRI ÇİNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDEN AKAN BAYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fraktal Analiz, İskeletsel Dikey Boyut, Björk, Panoramik Radyografi, Fractal Analysis, Skeletal Vertical Dimension, Bjork, Panoramic Radiography
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
AMAÇ: Farklı iskeletsel dikey boyuta sahip bireylerde fraktal analiz yöntemi ile, diş hekimliği pratiğinde yaygın olarak kullanılan panoramik radyografiler üzerinden ilgili bölgelerin trabeküler kemik yapılarındaki farklılıkların tespit edilmesi ve bu metodun iskeletsel dikey boyut tahmininde kullanılması hedeflenmektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmada Altınbaş Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi veri tabanında bulunan hastaların panoramik ve sefalometrik radyografileri kullanılmıştır. 120 hasta sefalometrik analiz sonucunda azalmış dikey boyut (FMA30˚) olmak üzere 3 eşit gruba ayrılmıştır. Panoramik radyografiler üzerinde 7 ayrı bölgeye [sağ kondil (K-SA), sol kondil (K-SO), sağ gonial bölge (GO-SA), sol gonial bölge (GO-SO), sağ antegonial çentik bölgesi (AN-SA), sol antegonial çentik bölgesi (AN-SO), simfiz (SİM)] ImageJ programı ile fraktal analiz uygulanmış ve toplam 840 fraktal boyut değeri elde edilmiştir. Her bölge için ölçülen fraktal boyut değerleri, gruplar arası karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. BULGULAR: Normal dikey boyut grubunun AN-SO ölçümlerinin, azalmış dikey boyut (p=0,001) ve artmış dikey boyut (p=0,001) gruplarından düşük olması anlamlı bulunmuştur (p0,05). SONUÇ: Kondil bölgesinde elde edilen bulgular daha tutarlıdır. Panoramik radyografiler üzerinden kondil bölgesinin fraktal analizi, bireylerin iskeletsel dikey boyutunun tespit edilebilmesi için diğer bölgelere göre daha doğru sonuçlar verebileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
AIM: It is aimed to determine the differences in trabecular bone structures of the relevant regions through the fractal analysis method on panoramic radiographs, which are widely used in dentistry practice in individuals with different skeletal vertical dimensions, and to use this method in estimating the skeletal vertical dimension. MATERIALS AND METHOD: In the study, panoramic and cephalometric radiographs of the patients in the database of Altınbaş University Faculty of Dentistry Oral, Dental and Maxillofacial Radiology were used. As a result of cephalometric analysis, 120 patients were divided into 3 equal groups as Decreased Vertical Dimension (FMA30˚).Fractal analysis (FA) was applied to 7 different regions [right condyle (C-SA), left condyle (K-SO), right gonial region (GO-SA), left gonial region (GO-SO),right antegonial notch region (AN-SA) , left antegonial notch region (AN-SO), symphysis (SIM)] on panoramic radiography with ImageJ program and a total of 840 fractal dimension values were obtained. Fractal dimension values measured for each region were compared between groups and evaluated statistically. RESULTS: It was significant that the AN-SO measurements of the normal vertical dimension group were lower than the decreased vertical dimension (p=0,001) and increased vertical dimension (p=0,001) groups (p0,05). CONCLUSION: Findings in the condylar region are more consistent. It can be said that fractal analysis of the condyle region on panoramic radiographs can give more accurate results than other regions in order to determine the skeletal vertical dimension of individuals.