Adıyaman türkülerinde yöresel motifler ve sosyal hayat
Local motifs and social life in Adıyaman's folk songs
  1. Tez No: 796123
  2. Yazar: ABDULLAH DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ÇELİKTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türkü, Adıyaman, Türkü Geleneği, Harfane, Motif, Şekil, Kültür, Sosyal Hayat, Folk Songs, Adıyaman, Folk Song Tradition, Harfane, Motive, Figure, Culture, Social Life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 504
Özet
Halk edebiyatının sözlü ürünlerinden olan türküler, ait olduğu toplumun sosyal hayatını, sevinçlerini, acılarını, duygu ve düşüncelerini vb. unsurlarını bünyesinde barındırmaktadır. Hâl böyle olunca türkü incelemeleri ile toplumsal okumalar yapmak mümkündür. Anadolu'nun birçok noktasında şahit olunabilecek zengin türkü literatürüne Adıyaman ilinde rastlamak da mümkündür. Adıyaman ilinin, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi ve kültürel geçmişi, türkü geleneği açısından zengin bir birikime sahip olmasının önünü açmaktadır. Dolayısıyla Adıyaman türküleri şehrin ve bölgenin edebiyat ve sosyokültürel yapısı açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sebeple söz konusu türküler üzerinden yapılacak okuma ile ilin ve bölgenin tarihi ve kültürü hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlayacaktır. Adıyaman türkülerinin geçmişi, ahilik dönemine dayanan Harfane kültürü ve daha birçok unsur üzerine inşa edilen birikime dayanmaktadır. Söz konusu birikimin içerisinde şüphesiz birçok kültürel kod bulunmaktadır. Bu kodların ortaya çıkarılması ve gelecek nesillere aktarılması kültürel süreklilik açısından önemlidir. Adıyaman türküleri üzerine inşa edilen bu çalışmada, ilgili türküler incelenerek türkülerde yer alan geleneksel motifler ve ilin sosyokültürel hayatının türkülere yansımaları görülmeye çalışılmıştır. Bunun için türküler şekil ve içerik açısından incelenmiştir. İncelenecek türküler yazılı ve internet ortamında yer alan materyallerden elde edilmiştir. Bunun için TRT Repertuarı ve Adıyaman türkülerinin yer aldığı kaynak kitaplar incelenmiştir. İçerik analizi yapılırken ihtiyaç hâlinde kaynak kişilerle görüşmeler yapılmıştır. Bütün bunlar neticesinde Adıyaman türküleri; dil ve üslup, konu, özellik, şekil, yapı, motif, ezgi ve icra edildiği ortam açısından halk bilimi yöntemlerine göre incelenmiştir. Ardından Adıyaman iline ait türkü metinleri sırasıyla verilmiş ve sözlük çalışması ve dizin oluşturulmuştur. Ayrıca TRT repertuarında yer alan bazı türkülerin ve oyun havalarının nota düzeni, ses düzeni ve türkülerde geçen motiflere ait fotoğraflarla tez çalışması neticelendirilmiştir. Yapılan inceleme ile Adıyaman türkülerinin yapısal özelliği, geçmişi, içeriği, sanatsal ve kültürel boyutu ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Folk songs, which are oral products of folk literature, incorporates social life, joys, pains, feelings and thoughts etc. Of the society to which it belongs. As such, it is possible to make social readings with folk song studies. It is also possible to come across the rich folk song literature in Adıyaman, which can be witnessed in many parts of Anatolia. The historical and cultural background of Adıyaman province, which has hosted many civilizations, paves the way for it to be a rich witness in terms of folk song tradition. Therefore, the folk songs of Adıyaman province and its region have a rich content in terms of literature and socio-cultural structure. For this reason, with the analysis to be made on the mentioned folk songs, it will be provided to have information about the history and culture of the province and the region. The history of Adıyaman folk songs is based on the Harfane culture dating back to the Ahilik period and the accumulation built on many other elements. Undoubtedly, in this collection There are many cultural codes. It is important for cultural continuity to reveal these codes and transfer them to future generations. In this study, which was built on Adıyaman folk songs, the traditional motifs in the folk songs and the reflections of the socio-cultural life of the province on the folk songs were tried to be seen by examining the related folk songs. For this reason, folk songs were examined in terms of form and content. The folk songs to be examined were obtained from written and internet materials. For this purpose, source books including TRT Repertoire and Adıyaman folk songs were examined. While conducting the content analysis, interviews were made with the resource people when needed. As a result of all these, Adıyaman folk songs; folklore in terms of language and style, subject, feature, shape, structure, motif, melody and the environment in which it is performed. analyzed according to scientific methods. Then, the texts of folk songs belonging to Adıyaman province were given respectively and a dictionary study and an index were created. In addition, the work of some folk songs and play moods in the TRT repertoire with the note arrangement, sound system and the photos of the motifs in the folk songs has been concluded. With the examination, the structural features, history, content, artistic and cultural dimensions of Adıyaman folk songs were approved.