Balon atriyal septostomi yapılan büyük arter transpozisyonu tanılı hastaların retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients diagnosed with transposition of the great arteries who underwent balloon atrial septostomy
- Tez No: 796373
- Danışmanlar: PROF. DR. UTKU ARMAN ÖRÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Büyük Arter Transpozisyonu (BAT), Balon Atriyal Septostomi (BAS), Konjenital Kalp Hastalığı, Kan gazı, Transposition of the great arteries (TGA), Balloon Atrial Septostomy (BAS), Congenital Heart Disease, Blood gas
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Büyük arter transpozisyonu tanısı alan ve balon atriyal septostomi yapılan hastalarının demografik verilerinin, başvuru öykülerinin, fizik muayene ve laboratuvar bulgularının, eşlik eden ek kardiyak anomalilerinin, ekokardiyografi ve anjiyografi bulgularının incelenmesi, BAS öncesi ve sonrası sonuçların birbirleriyle kıyaslanması ve BAS işleminin etkinliğinin güncel veriler ile değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Kliniği'nde yapılan ekokardiyografisinde BAT saptanan ve bu nedenle 01/01/2007- 31/12/2021 tarihleri arasında BAS işlemi yapılan 116 hasta dahil edildi. Hastaların demografik bilgileri, öyküleri, kateter anjiyografi raporları hastane sisteminden öğrenilerek analiz edildi Tezdeki verilerin istatistiksel analizi Statistical Package for Social Sciences – SPSS (Chicago, ABD) paket programında (28. versiyon) yapıldı. Bulgular: Hastalarımızın %66,4'ü erkek ve %33,6'sı kız idi. Başvuru ortanca yaşı 2 gün olarak saptandı. Hastalarımızın %75'inde PFO, %25'inde ASD (restriktif ya da restriktife yakın), %43,1'inde VSD ve %68,1'inde PDA saptandı. Koroner arter anomalisi hastaların %12,9'unda, AK %4,3'ünde mevcuttu. Pulmoner hipertansiyonun %5,2 hastada, PPHN ise %2,6 hastada olduğu belirlendi. Merkezimizde, hastaların BAS yapılma yaşının 1 gün ile 90 gün arasında değiştiği ve ortancasının 3 gün olduğu saptandı. pH, pCO2, BE ve laktat değerlerinde işlem sonrası istatistiksel anlamlı düzelme saptandı. İşlem sonrası oksijen satürasyonundaki yükselişin ve sol-sağ atriyumlar arasındaki basınç farkındaki düşüşün istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptandı. Hastalarımızın %9,5'unda kateterizasyonun yapıldığı girişim bölgesinde trombüs saptandığı, %4,3'ünde konvülziyon ve %0,9'unda iskemik beyin hasarı olduğu, %0,9'unda ise işlem sırasında supraventriküler taşikardi geliştiği gözlendi. PGE1 başlanan hastalardan %58,4'ünün PGE1 infüzyonunun kesilebildiği ve %41,6'sının PGE1 infüzyonu yatış süresi boyunca kesilemediği saptandı. Sonuç: Çalışmamızda, işlem sonrası venöz kan gazı değerlerinin saatlere göre değişimini incelendiğimizde; pH ve BE parametrelerindeki en belirgin düzelmenin işlemden >24 saat sonra, pCO2'deki en belirgin düzelmenin işlemden 4-12 saat sonra, laktattaki en belirgin düzelmenin işlemden 12-24 saat sonra olduğunu tespit ettik. İşlem öncesi ve >24 saat laktat grupları karşılaştırıldığında da verilerin istatistiksel anlamlı olduğunu gördük. Çalışmamızda işlem sonrası kan gazı verilerinin saatlere göre gruplandırılmış olmasının, hastaların kan gazı parametrelerinin düzelme hızı hakkında veri sağlayarak literatüre katkı sunacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine demographic data, admission history, physical examination and laboratory findings, accompanying additional cardiac anomalies, echocardiography and angiography findings of patients diagnosed with transposition of the great arteries and undergoing balloon atrial septostomy, comparison of results before and after BAS with each other, and evaluation of the effectiveness of the BAS procedure with up-to-date data. Materials and Methods: 116 patients who were found to have BAT in their echocardiography performed in Health Sciences University Ankara Dr. Sami Ulus Obstetrics, Gynecology, Child Health and Diseases Training and Research Hospital Pediatric Cardiology Clinic and therefore underwent BAS between 01/01/2007 and 31/12/2021 were included. Demographic information, history, catheter angiography reports of the patients were learned from the hospital system and analyzed. Statistical analysis of the data in the thesis was performed in the Statistical Package for Social Sciences – SPSS (Chicago, USA) package program (28th version). Results: 66.4% of our patients were boys and 33.6% were girls. The median age at presentation was 2 days. PFO was detected in 75% of our patients, ASD (restrictive or close to restrictive) in 25%, VSD in 43.1%, and PDA in 68.1%. Coronary artery anomaly was present in 12.9% of patients and coarctation of the aorta was present in 4.3%. Pulmonary hypertension was found in 5.2% of patients, and PPHN in 2.6% of patients. In our center, it was determined that the age at which BAS was performed ranged from 1 day to 90 days and the median was 3 days. A statistically significant improvement was detected in pH, pCO2, BE and lactate values after the procedure. It was determined that the increase in oxygen saturation and the decrease in the pressure difference between the left and right atria after the procedure were statistically significant. It was observed that thrombus was detected in the intervention area in 9.5% of our patients, convulsion in 4.3%, ischemic brain damage in 0.9%, and supraventricular tachycardia developed in 0.9% during the procedure. It was determined that PGE1 infusion could be stopped in 58.4% of the patients in whom PGE1 was started, and PGE1 infusion could not be stopped in 41.6% of them during the hospitalization period. Conclusion: In our study, when we examined the change of venous blood gas values according to hours after the procedure; we found that the most significant improvement in pH and BE parameters was >24 hours after the procedure, the most significant improvement in pCO2 was 4-12 hours after the procedure, and the most significant improvement in lactate was 12-24 hours after the procedure. When the pre-procedure and >24 hour lactate groups were compared, we saw that the data were statistically significant. We think that grouping the post-procedure blood gas data according to the hours in our study will contribute to the literature by providing data on the recovery rate of the blood gas parameters of the patients.