Çeşitli ölçü teknikleri kullanılarak elde edilen serbest sonlu iskelet bölümlü protezlerin destek dokular üzerindeki yük dağılımlarının holografik interferometri ile karşılaştırılması
The Comparison of load distribution of free anded removable partial dentures obtained by different impression techniques, on the supporting structures by using holographic interferometry
- Tez No: 79652
- Danışmanlar: PROF. DR. MUTAHHAR ULUSOY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Altered cast impression, functional impression tecnique, holography, stres analysis, torque
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
78 ÖZET Çeşitli Ölçü Teknikleri Kullanılarak Elde Edilen Serbest Sonlu iskelet Bölümlü Protezlerin Destek Dokular Üzerindeki Yük Dağılımlarının Holografik interferometri ile Karşılaştırılması Bu çalışmada dört değişik ölçü yönteminin kullanılmasıyla elde edilen serbest sonlu hareketli bölümlü protezlerin destek dokular üzerindeki yük dağılımlarını holografik interferometri yöntemini kullanarak incelemeyi amaçladık. Standardizasyon sağlayabilmek amacıyla ağız şartlarına mekanik açıdan benzeyen akrilikten bir model oluşturduk. Bu akrilik model ayak diş bölgesinde yapay bir periodontal membrana ve aynı şekilde residual kret bölgesini kaplayan yapay mukozal bir kaplamaya sahipti. Dinamik özelliklere sahip olan bu model deney aşaması boyunca hassas şekilde muhafaza edildi. Bu model, ölçü, yükleme ve holografik faz boyunca tüm işlemlerde kullanıldı. Modelde ilk olarak ölçü işlemleri tamamlandı. Mukostatik ölçü kontrol grubunu oluşturmak üzere, Rouof un modifiye şekli, Lejoyeux* un ve Holmes' in fonksiyonel (değiştirilmiş model ölçü tekniği) ölçü teknikleri kullanıldı alınan ölçülere göre dört adet protez hazırlandı. Çalışma ODTÜ fizik bölümü atomik ışınlar ve laser laboratuarlarında ve Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Protez Bölümlerinde yürütüldü. Titreşimsiz masa, 10 mW. gücünde He- Ne laser kaynağı, kırmızı ışığa duyarlı holografik plaklar, banyo kimyasalları ve karanlık oda holografik düzeneğin parçalarıydı. Her bir protez örneğine mandibular model üzerinde stabilizasyonu sağlayabilmek amacıyla dinamik yükleme öncesinde 5 N'. luk öncül bir vertikal yük uygulandı. Daha sonra 5- 50 N., 5- 100 N., 5- 150 N. ve 5-200N. olacak şekilde dinamik yüklemeler yapıldı ve 16 adet çift poz hologram elde edildi. Yapısında deformasyon bilgilerini içeren hologramlann banyo, yıkama ve kurutma işlemleri tamamlandıktan sonra aynı holografik düzenekte referans laser ışığı altında okundu ve 125 ASA siyah beyaz negatif fotoğraf filmine bu görüntüler aktanldı. Fotografik kayıtlann değerlendirilmesinde özellikle serbest sonlu kret bölgesinde izlenen kınnım saçakları dikkate alındı. Diğer yandan ayak dişler ve model dış yüzeyi için kınnım saçaklarının yönü ve yoğunluğu da değerlendirildi. Sonuç olarak fonksiyonel ölçü tekniklerine göre elde edilen protezlerdeki doku yönündeki hareketin, mukostatik ölçüye göre elde edilen protezlerdekinden az olduğunu gözlemledik. Sahip olduğumuz bilgiler kaiitatif olmasına rağmen sonuçlar farklı ölçü gruptan içindeki farklılıktan okuyabilmemize olanak tanıyacak netlikte idi. Yüzeyel deformasyonlann incelenmesine olanak tanıyan holografik teknikler oldukça hassas sonuçlar verirler. Bu tekniğin diğer avantajı hologram bilgilerinin bilgisayara aktanlması ile kantitatif ölçümlere de olanak verebilmesidir. Anahtar sözcükler Değiştirilmiş model ölçü teknikleri, fonksiyonel ölçü, holografik interferometri, stres analizi, devrilme (torque)
Özet (Çeviri)
79 SUMMARY The Comparison of Load Distribution of Free Ended Removable Partial Dentures Obtained By Different impression Techniques, On the Supporting Structures by Using Holographic İnterferometry. The aim of this study was to analyze the load distribution of bilaterally free ended removable partial dentures obtained by four impression techniques on the supporting structures. For the standardization acrylic mandibular model mechanically similar to oral environment was fabricated. The acrylic model had an artificial periodontal ligament in «he socket of abutment teeth and also an artificial mucosal coverage on the residual ridge. This dynamic model was kept precisely during the experimental stages. The model was used during taking impression, loading and the holographic phases. Mucostatic impression was used as a control group. Modified Rouot' s, Lejoyeux* s and Holmes' s (altered cast impression) functional impression techniques were used as the comparison group. Four prostheses were fabricated according to these impressions. The research was done at METU department of physics, University of Ankara School of Dentistry Department of Prosthodontics. Vibration free table, He- Ne laser source at 10 mW, red light sensitive holographic plates, holographic chemicals and dark room were the part of holographic setup. 5N. initial vertical load was applied before dynamic loading to each prosthesis specimen on the mandibular model in order to provide the stabilization. Then dynamic loading at 5- 50 N., 5- 100 N., 5- 150 N. 5- 200 N. were applied and 16 double exposure holograms were obtained. Holograms which contained the deformation data were developed, washed and dried. After, use of same holographic setup and under the reference laser beam, holograms were illimunated. Photographic records were taken on black and white negative film at 125 ASA. Utilizing the photographic records, interference pattern on the model distal extension area were examined. On the other hand, fringe pattern direction and density on the abutment teeth and model outer surface were also examined. The results of this study showed that distal extension base obtained by using mucostatic (as a control group) impression had a greater movement towards the tissue than the specimens obtained by functional impression techniques. The results were qualitative, but were sufficiently accurate to evaluate the deformation in different impression groups. Another advantage of this technique is the transfer of the hologram data to the computer is possible and quantitative measurements can be done and also there is no destructive effects on the test specimens.