Pimpinella flabellifolia (Boiss.) Benth. and Hook ex Drude (Umbelliferae) üzerinde araştırmalar
Investigations on pimpinella flabellifolia (Boiss.) Benth. and Hook ex Drude (Umbelliferae)
- Tez No: 79661
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, morfoloji, Pimpinella flabellifolia, uçucu yağ, Umbelliferae, Anatomy, essential oils, morphology, Pimpinella flabellifolia, Umbelliferae
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
95 ÖZET Pimpinella flabellifolia (Boiss.) Benth. & Hook ex Drude (Umbelliferae) Üzerinde Araştırmalar Bu çalışma, ülkemizin endemik bitkilerinden Pimpinella flabellifolia (Boiss.) Benth. & Hook ex Drude (Umbelliferae) (Anason, Ezeltere, Rakıotu) türü üzerinde yapılmıştır. Araştırmalarda bitkinin morfolojisi, anatomisi ve uçucu yağının kimyasal bileşimi incelenmiş; sonuçlar ayrıntılı bir şekilde rapor edilmiştir. Tüm dünyada sadece Sivas: Kangal - Gürün çevresinde ve Siirt dolaylarında yetişen bitki; bu çalışmada Sivas: Gürün'de, Yoncalık ve Gökpınar köyleri ile Şuğul Vadisinden toplanmıştır. Morfolojik çalışmalar için herbaryum örneği olarak kurutulan bitkilerin yanısıra; anatomik çalışmalar için %70'lik etanol'de taze kalacak şekilde bir miktar bitki organları da muhafaza edilmiştir. Kimyasal çalışmalarda kullanılacak materyal gölge ve havadar bir yerde kurutulmuştur. Morfolojik çalışmalarda bitkinin genel görünüşünün, yaprak ve meyvelerinin ayrıntılı şekilleri çizilmiş; ayrıca deskripsiyonları yapılmıştır. Bunlara ek olarak, bitkinin doğal ortamındaki fotoğraflarından da yararlanılmıştır. Anatomik çalışmalarda da bitkinin kök, gövde, yaprak ve meyvelerinden el ile alınan kesitler mikroskopta incelenerek ayrıntılı şekilleri çizilmiş; ayrıca anatomik fotoğrafları çekilmiştir. Bu çizim ve fotoğrafların yorumu“Bulgular”bölümünde ayrıntılı olarak verilmiştir. Kimyasal çalışmalarda kullanılacak materyal iki grup bitkiden hazırlanmıştır Birinci grup bitkiler kurutulduktan sonra 1 yıl bekletilmiş; ikinci grup bitkiler ise kurutulduktan hemen sonra birinci gruptaki bitkilerle beraber hidrodistilasyona tabi tutulmuştur. Gaz - Sıvı Kromatografîsi yöntemiyle yapılan analizlerde iki grup arasında uçucu yağ miktarı açısından farklar tespit edilmiş; ikinci gruptaki bitkilerin birinci gruba oranla daha fazla uçucu yağ içerdiği sonucuna ulaşılmıştır. Uçucu yağın majör bileşenleri anetol ve limonen olmakla beraber, miktarları elde edildikleri organa göre farklılık göstermektedir. Birinci ve ikinci gruptaki bitkiler arasında anetol ve limonen miktarları açısından da kayda değer farklar tespit edilmiş; bu farklar ve olası nedenleri“Bulgular* ve Tartışma”bölümlerinde gösterilip, tartışılmıştır. Bunlara ek olarak, meyve uçucu yağının minör bileşenlerinin bir kısmı Gaz - Sıvı Kromatografîsi - Kütle Spektroskopisi yöntemiyle tespit edilmiştir. Bu türün organlarının ayrıntılı anatomik araştırmaları ile, kök, gövde ve yaprak uçucu yağlarının kimyasal bileşenlerinin araştırılması ilk kez bu çalışma sırasında gerçekleştirilmiş; bu şekilde, bu bitki üzerinde bundan sonra yapılacak çalışmalara sağlam bir zemin oluşturulmaya çalışılmıştır. ilerde gıda, ilaç ve içki sanayilerinde Pimpinella flabellifolia (Boiss.) Benth. & Hook ex Drude türüne yönelecek ilgi, bu çalışmanın en büyük amaçlanndan birini gerçekleştirmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
96 SUMMARY Investigations on Pimpinella flabellifolia (Boiss.) Benth. & Hook ex Drude (Umbellîferae). This study was carried on Pimpinella flabellifolia (Boiss.) Benth. & Hook ex Drude (Umbelliferae) which are endemic plants in our country. In this investigation morphology, anatomy and chemical composition of the plant's essential oils were examined and the results were reported in detail. These pfants grow only in Sivas: Kangal - Gürün and Siirt regions all around the world and the samples in this study were collected from Yoncalık and Gökpınar Villages and Şuğul Valley which are settlements around Gürün - Sivas. In morphologic studies of this investigation, plants which were dried as herbarium samples and for anatomic studies plant organs which were kept in ethanol 70% as fresh specimens were used. Materials to be used in chemical research were dried in a dim and sufficiently ventilated environment. For morphologic studies additional to photographs of the plant in its wild environment, descriptions and detailed drawings of general wiev, leaves and fruits of the plant were illustrated as well. For anatomic studies, besides anatomical photographs, cross sections of roots, stems, leaves and fruits, which were obtained by hand, were also examined under microscope and drawn detailly. Comments on these photographs and drawings were discussed in detail under the title of“Findings”. Samples for chemical research were prepared from two different groups of plants. While the first group of plants were dried and stored for 1 year and hydrodistillated by the end of this period, the second group were dried and immediately hydrodistillated. Essential oils from these two distinct groups of plants were obtained and bottled simultaneously. According to Gas - Liquid Chromatography analyses, essential oil amounts of these two groups were found out to be different and the second group were shown to include a higher amount of essential oils. Altough the major components were anethol and limonene, amounts were unequal between different organs. Significant differences between anethol and limonene amounts of first and second group of plants were also observed. These differences and possible underlying reasons were shown and discussed under“Findings”and“Discussion”titles. Additional to these measurements, some of the minor components in fruit essential oils were also determined by Gas - Liquid Chromatography - Mass Spectroscopy method. In this study, both of anatomical investigations on organs of this species and chemical compounds of essential oils from the roots, stems and leaves of this plant were researched for the first time and via this efforts, it was aimed to construct a reliable database for the further studies. Attracting any interest from food, drug and beverage industries which is targeted to Pimpinella flabellifolia (Boiss.) Benth. & Hook ex Drude species in the future is going to be the realization of the aim of this study.